ЕК вече действа да се противопостави на новите американски санкции срещу Русия

4082
ЕК вече действа да се противопостави на новите американски санкции срещу Русия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е призовал спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ. Това твърди в свой материал британското издание Financial Times.

Британската медия публикува информацията на база на документ, който е подготвен за заседанието на Еврокомисията на 26 юли (сряда). В документа се отбелязва, че Брюксел "трябва да е готов да действа още в близките дни", ако САЩ вземат мерки, "без да се отчете безпокойството на ЕС". Документът предвижда ЕК да получи от Белия дом "публично или писмено уверение", че Вашингтон няма да въведе санкции по начин, който да засегне интересите на ЕС".

EС се тревожи от новите санкции на САЩ срещу Русия

От Евросъюза изразиха притеснение относно обсъждането в американския Конгрес на нови санкции срещу Русия. От Брюксел настояват Ваш...

Долната камара на Конгреса в САЩ трябва да гласува законопроекта във вторник (25 юли), след като той вече мина в Сената. Всъщност пакетът от санкции е насочен срещу Русия, Иран и Северна Корея, но Сенатът не гласува нищо по отношение на КНДР и затова сега има разширение на текстовете. Това, което притеснява най-много ЕС, са готвените ограничения срещу юридически лица, които продават, отпускат на лизинг или търгуват по какъвто и да е начин със стоки, услуги, технологии и информация в подкрепа на проекти, предназначени да изнасят енергиен ресурс от руска територия към чужбина. Законът предвижда, че президентът на САЩ ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Причината - по този начин може да бъдат застрашени големи енергийни проекти като "Северен поток 2". Заради това външните министри на Германия и Австрия вече излязоха с обща декларация срещу САЩ.

През почивните дни беше съобщено, че американският президент Доналд Тръмп подкрепя законопроекта за въвеждането на нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Новата говорителка на Белия дом Сара Сандърс заяви, че "Вашингтон е в полза на по-твърда позиция срещу Русия, особено по отношение на въвеждането на тези санкции. Текстът на оригиналната версия на законопроекта е лошо създаден, но ние работихме с Камарата на представителите и Сената. Администрацията е доволна, че необходимите промени са направени и ги подкрепя", добави Сандърс.

На 22 юли от пресслужбата на лидера на Републиканската партия в Камарата на представителите Кевин Маккарти потвърдиха, че гласуването на законопроекта ще се проведе на 25 юли. Американското издание Politico съобщи, че безизходицата е вече решена с тази инициатива. Според вестника, в крайна сметка, освен първоначално включените ограничения срещу Иран, пакетът ще включва също и санкции срещу Северна Корея, както е предложено по-рано от Маккарти. Очаква се, че по-голямата част в долната камара на Конгреса на САЩ ще подкрепи този документ. След това, за да влезе той в сила, американският президент Доналд Тръмп трябва да го подпише.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа