Организаторите на прайда: Защо трябва София да се превръща в най-хомофобната столица на Европа?

9359
Организаторите на прайда: Защо трябва София да се превръща в най-хомофобната столица на Европа?
Снимка: Sofia Pride 2017

Защо трябва София да се превръща в най-хомофобната столица на Европа? Този въпрос зададоха днес организаторите на 10-тото издание на София Прайд на специална пресконференция.

Покана за участие в прайда е изпратена до всички институции, политици, министри, кмета на София Йорданка Фандъкова, обмудсмана Мая Манолова. До момента никой от тях не е отговорил на писмото.

"Изключително съществена е ролята на инистутициите. Ако направим едно сравнение с Белград, където допреди няколко години имаше имаше много сериозна националистическа агресия срещу прайда, през последните две години той се провежда съвсем нормално, тъй като държавната власт пое курс към Европа и това беше достатъчно. Присъствието на министри на прайда, подкрепата на институции беше напълно достатъчно да не се организират антипрайд шествия." Това заяви Моника Писанкънева, председател на ресурсен център Bilities и член на организационния комитет на София Прайд.

"Защо трябва София да се превръща в най-хомофобната столица на Европа? Това е необясним въпрос, задаваме си го от години. Не разбираме липсата на подкрепа от страна на Столична община. Осигуряването на полиция не е публична подкрепа, това е просто задължение по закон. От там нататък няма нито едно изявление, те просто мълчат. Няма присъствие на кмета при откриването на прайда, както е във всички други европейски столици. И резултатите са такива, каквито са – агресията се увеличава. Имаше критики, че охраната струва скъпо – да, това е цената на хомофобията. Докато има силна хомофобия, докато институциите толерират тази хомофобия, ще има и силна охрана", каза още Писанкънева.

Мълчанието на политиците, мълчанието на нашите лидери е равно на приемане и подкрепа на хомофобията. Вярвам, че повечето от политиците нямат желанието да подкрепят хомофобията, но това се получава. Незнанието, тяхното нежелание за диалог и комуникация, води до подкрепа и това е нещо, което се надявам да се случва за последна година, изразиха надежда организаторите, каза още Писанкънева.

Припомняме, че десетото издание на прайда ще се проведе на 10 юни, като за начална и крайна точка е обявена Княжевската градина до паметника на Съветската армия.

Опасност от насилие

Междувременно стана ясно, че месеци преди това в Столична община за всички почивни дни на юни (когато по традиция се провежда София Прайд) е заявено и събитието под надслов "Да изчистим София от боклуците". Мероприятието е обявено като статично, а молбата за разрешение в общината е внесена от Благовест Асенов.

От няколко изказвания в медиите става ясно, че почистването няма общо с хигиената в общоприетия смисъл на думата. Асенов открито е призовавал съмишлениците си "да дойдат да чистят с метли и лопати с дълги дървени дръжки", обясни Радослав Стоянов, един от организаторите на прайда. По думите му това е открит призив за насилие.

"Благовест Асенов е неформален лидер на "Национална съпротива" и не може да не се е знаело какви са били неговите действителни намерения. Властите трябва да могат да преценяват - Благовест Асенов и друг път е организирал антималцинствени кампании против бежанци, например. Вече има 16 хиляди подписа в международна петиция, която призовават Фандъкова да забрани антишествието и да присъства на София Прайд. Тя никога досега публично не е подкрепила прайда - нещо, което се прави от всички кметове на европейски столици", каза още Радослав Стоянов.

София Прайд излезе с отворено писмо заради изказванията на Марешки

"Приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването „такива хора“ да бъдат третирани като п...

Изявите на Асенов не са тайна за никого и столичният кмет е могъл да проучи за какво точно става въпрос и в срок от 24 часа, както позволява законът, да не разреши провеждането на събитието, което явно има за цел да се конфронтира с предстоящия прайд. Фандъкова обаче не е проявила подобна далновидност. Сега няма законов начин акцията на националистическата организация да бъде отменена. Единственият начин е ако по време на събитието възникне проблем, то да бъде прекратено, обясниха от София Прайд.

По думите на организаторите на София Прайд съгласно закона скандиранията и заплахите също може да се разглеждат като заплаха за хората, така че ако такива възникнат по време на прайда, общината би трябвало да прекрати мероприятието, наречено "Да изчистим София от боклуците".

"Национална съпротива" е националистическа организация, която открито се обявява срещу парламентарната демокрация и „паразитиращите“ малцинства. На някои от снимките на организацията се виждат елементи, свързани с друга организация, която е забранена в Европа, а именно „Кръв и чест.“ 

ЛГБТИ общността е изключително разнообразна, това е многообразието в обществото, това е факт. Нашите опоненти, които ще бъдат в Княжевската градина, имат една унифицирана представа как трябва да изглеждат хората. Това е нещото, което ние отхвърляме и очакваме от българските институции също да отхвърлят, каза още Радослав Стоянов.

Подкрепа за София Прайд

Започна DMS кампания в подкрепа на София Прайд 2017

Нова DMS кампания набира средства за организацията на София Прайд 2017 и съпътстващите го арт седмица и филмов фестивал. Организаторите...

Светла Баева от Българския хелзинкски комитет (БХК) съобщи, че за първи път международни и български компании са призовани да окажат публична подкрепа на събитието.

"Те може да я изразят по различни начини. Потърсихме подкрепа от бизнес сектора, за да създадем една по-широка подкрепа от съмишленици, тъй като проблемите, с които се сблъскват ЛГБТИ хората имат своето отражение и в бизнеса. По информация на последни изследвания ЛГБТИ служителите са 30% по-малко ефективни, когато се налага да крият какви са. Тази година над 20 компании са подкрепили София Прайд, сред тях има големи и по-малки фирми. Те казват: Вярваме в правото всеки да бъде себе си и да може да се изразява. Това е въпрос на свобода. Вярваме в разнообразието и индивидуалността, не вярваме в етикетите и предразсъдъците", каза още Баева.

От съображения за сигурност маршрутът на София Прайд не се оповестява публично, тъй това може да послужи за организиране на нападения над преминаващите.

Кампанията тази година е под наслов "Да прогоним предразсъдъците" и цели да насърчи дискусия за приемането на различните и да покаже красотата на толерантното поведение към хората с нехетеросексуална ориентация.

София Прайд ще бъде поведен от кукери. В българските традиции кукерите плашат и прогонват чрез специални магически танци и страшни маски завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните. С включването на преобразените кукери към шествието, София Прайд 2017 гони злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com