Похарчихме 2,5 млн. лева за регистър за хората с увреждания - сега ще проверяваме за какво сме платили

2292
Похарчихме 2,5 млн. лева за регистър за хората с увреждания - сега ще проверяваме за какво сме платили
Снимка: Румен Скрински

След като лично по думите на премиера Бойко Борисов се оказа, че държавата е дала 2,5 млн. лева за информационна система за хората с увреждания, сега правителството почва работа върху "интегрирано административно и социално обслужване на хората с увреждания и свързаните с тях услуги". Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след среща с представители на национално-представените организации на хората с увреждания и родители на деца с увреждания, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова.

Припомняме, че в края на юли, след големия протест на хората с увреждания, Борисов проведе две срещи с тях. След първата той обяви следното: "Министерството на здравеопазването е много напред с информационната система – налична е в момента, платени са за нея близо 2 млн. лева, но се оказва, че според едните колеги не носи никаква информация. Допълнителни 500 хил. лева сме дали за тази информационна система за хората с увреждания, а се оказва, че не работи. Значи правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол, организация и практика и се оказва, че не е достатъчно ефективна. Много агенции, много неправителствени организации, много министерства, много пари – и ефектът е накрая, че има протест".

Започват проверки в дневните центрове за хора с увреждания

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП...

Сега обаче щяло да бъде назначена проверка на сега действащия регистър и при наличие на съмнение за целесъобразността на инвестицията, ще бъде извършен одит от специализираната за това дирекция към Министерството на финансите.

До края на септември работна група към здравното министерство ще разработи механизъм за плащане, оценка на качеството и контрол на медицинските изделия за хората с увреждания. Дотогава Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето ще проверят всички дневни центрове за пълнолетни хора с увреждания и част от дневните центрове за деца и младежи с увреждания, заяви министър Петков. Резултатите ще бъдат обобщени в доклад през октомври.

До края на седмицата Министерството на труда и социалната политика ще представи проект на Закон за хората с увреждания, в който ще бъдат отразени бележките на родителите и организациите на хората с увреждания. Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане най-късно до края на месец август, за да може да бъде разгледан от Министерския съвет и до края на месец септември да бъде внесен в Народното събрание. Точно този закон е считан за основния от държавата в пакета законодателни мерки, които се предлагат. Другите два законопроекта са за социалните услуги и за личната помощ, като вторият е дело на омбудсмана Мая Манолова, в сътрудничество с инициативата на майките на деца с увреждания "Системата ни убива".

В официалния си профил във Facebook от "Системата ни убива" коментираха случилото се така: "На първо място проблемът с регистъра - лично Дончев се е заел! Даде екстремни срокове за изготвянето му! Проверил е до сега съществуващият и констатира, че не работи. Трябва да е съвсем нов! Утре внасят в МС предложение и започват работа! До 15.10.2018 трябва да има профил на всеки човек с увреждане, да се “източи” информация от всички източници, да се стикова и направи в работещ вариант! А дано!"

Борисов обеща 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина

Правителството ще отпусне 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина. Това стана ясно след продължилата пет часа срещата на пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com