Името на най-голямата река в Австралия – то е прякор на известен български треньор

19446
Името на най-голямата река в Австралия – то е прякор на известен български треньор
Снимка: БГНЕС

Макар да не откриваме писмени източници за връзка между името на най-голямата река в Австралия и прякора на популярен роден треньор по футбол, ще ви разкажем и за реката, и за футболиста и треньор Станимир Стоилов, наречени Мъри. Тази странна, но вълнуваща смесица от пътешествие до Австралия и разказ за успешна реализация и на терена като състезател, и като треньор, със сигурност ще бъде интересна и за футболните запалянковци, и за онези, които вместо да наблюдават спорт на екрана на телевизора си в търсене на чудото, наречено победа, биха искали да обиколят света в търсене на най-причудливите му кътчета, на най-високите върхове, най-големите реки, най-дълбоките морета. А дали можем да търсим връзка между най-голямата река в Австралия и безспорно големият футболист и треньор, преценете сами.

Най-голямата река в Австралия – коя е тя?

Зададен по този начин, въпросът има повече от един отговор. Най-голямата река в Австралия по обем на оттичане е Бурдекин, но пък футболист и треньор с този прякор не познаваме, така че продължаваме да търсим друг критерий, по който може да подредим реките в Австралия – дължината например. По данни на Националната топографска база най-голямата река в Австралия спрямо нейната дължина е Мъри – цели 2508 километра, а заедно с притоците, включващи пет от следващите шест най-дълги реки в Австралия – Мъри достига дължина от 2740 км., които ѝ отреждат първото място като най-дълъг воден път на континента.  

Още: Коя река е образувала Гранд Каньон?

Мъри извира в австралийските Алпи, а устието ѝ – мястото, където се влива в морето, е непредсказуемо като поведение заради променящи се течения. В периода 1855-1920 година, когато реката се използва като главен път за търговия, устието представлява основна пречка за преминаването на стоки между Аделаида и селищата на Мъри, тъй като много кораби се разбиват и потъват именно там. След 2000 година устието се поддържа 24/7, за да се осигурят оптимални условия. Значението на реката за континента обаче далеч не се изчерпва с корабоплаването и търговията. Като най-голямата река в Австралия – един от най-бедните на води и най-сухите континенти, Мъри има ключово културно значение за австралийците-аборигени, поради което за реката има множество интересни легенди и митове, обясняващи и възникването ѝ.

Много по-късно – през 1824 година – и европейците откриват реката, като първи са Хамилтън Хюм и Уилям Ховел, прекосили я на мястото, на което се намира Албъри. Не те обаче я наричат Мъри, напротив – кръщават я Хюм – баща на Хамилтън Хюм. Името Мъри на реката дава капитан Чарлз Стърт 6 години по-късно в чест на тогавашния британски държавен секретар сър Джордж Мъри, като Стърт дори не осъзнава, че това е същата река, открита и кръстена по-рано от Хамилтън Хюм. Така или иначе реката остава известна и до днес именно с това име – Мъри, което е и прякор на един бележит и успешен футболист в миналото, днес треньор, носител на множество отличия и награди, част от които си заслужава да споменем: по време на футболната кариера – носител на купата на България и шампион на България няколко години, 15 място в ранглистата по участия за всички времена, 25 място в ранглистата по вкарани голове за всички времена, а като треньор успява да изведе поверения му отбор на Казахстан многократно до първите места.

Мъри – известният български футболист и треньор

Истинското име на треньора, познат като Мъри, е Станимир Стоилов, а постиженията и успехите му е трудно да бъдат описани само с няколко реда. Състезателната му кариера накратко започва във втородивизионния „Канев“ в Хасково, от 1990 г. е в „Левски“  София, играл е и в турския „Фенербахче“, португалския „Кампомайорензе“, както и за „Славия“ и ЦСКА. Стотици са и мачовете, и головете, които свързваме с името му, като в А група има 234 мача с 53 гола, още 4 шампионски титли с Левски, 5 национални купи  и други забележими успехи.

Още: Знаете ли коя река минава през Прага?

Не по-малко успешна и значима е и кариерата на Мъри като треньор, започнала през 2004 година, когато Стоилов е селекционер на юношеския национален отбор. През годините Мъри е треньор и на националния отбор на България, националния отбор на Казахстан, „Левски“ - от 2004 г. до 2008 г., както и още един период, завършил съвсем наскоро през 2023 година, Литекс (Ловеч) – 2008-2009 г. Анортозис, Ботев (Пловдив) – от 1 януари 2013 г. и др., като успява да довежда поверените му отбори до великолепни постижения и успехи.

Ще ни е нужно много време и много повече от една статия, за да поместим множеството постижения на Мъри, успехи, шампионски титли (и като играч, и като треньор) и голове, които отбелязва, но именно те го правят успешният и популярен футболист и треньор, когото познаваме днес.

Любимата дестинация на богатите - кой е този град

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира туристическите снимки

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com