Мощта на природата край Лакатник

26396
Мощта на природата край Лакатник
Снимка: Петър Чолаков

Вдъхновението на Вазов, въстаническата кръв на Септемврийци, творческата мощ на природата са се събрали в едно в околностите на село Лакатник. И така ни приканват да опознаем тези живописни места, да почерпим от тях енергия и вяра. По тези стъпки, ние, от Българският пътеводител ви предлагаме да тръгнете този уикенд.

Лакатник се намира в Западна Стара планина, попада в територията на община Своге. Скалите, в които водите на река Искър са се вкопали, за да образуват красивото си дефиле, удивяват с възхитителните си форми и пейзажи. Именно от пътя на реката идва и името на селото – някой много отдавна е оприличил завоя на Искър край селището на сгънат човешки лакът.

Сред магията и легендите на Кърджали

Хилядолетия на бурни събития и разнолики обитатели са оставали своя дълбок отпечатък по земите на Източните Родопи. Само списъкът с обе...

Близо до другото село Гара Лакатник, в долините на реките Пробойница и Доло, са разположени т. нар. Лакатнишки скали. Чудесно и много красиво място за разходка и пикник. Особено популярно с възможностите за катерене – тук има над 350 маршрута за покоряване на скалните височини. Наоколо има и голям брой пещери. Може би най-известната сред тях е „Темната дупка“. А многото туристически пътеки в района отвеждат до красиви изгледи към живописното Искърско дефиле

На изток от Гара Лакатник е разположен друг източник на човешкото вдъхновение – т. нар. Вазова екопътека. Тя се намира край с. Гара Бов. И не е случайно, че е кръстена на литературния класик Иван Вазов – самият той често посещавал тези места и черпел творчески сили от необятните му красоти. Сред самите природни дадености дори са създадени някои от класическите му произведения. Пътеката отвежда до един от най-големите водопади у нас – Скакля. По пътя й има пейки, беседки и полянки за отдих.

От височината на историята и на извисяващите се скални брегове на Лакатник гледа паметникът „Септемврийци“.

Той е посветен на загиналите в Септемврийското въстание от 1923 г., напомня за борбения български дух, но и за онази човешка черта, наречена жестокост. Бездната, в която се счита, че фашистите са хвърляли въстаниците, смразява. И в същото време ни разкрива пленителни гледки към пролома на Искър.

Туристи в собствения си град - София

Неделя. Ден за почивка. Единственият за тази седмица. И как най-често прекарваме един такъв ден? В бързане да приведем в ред къщата, да...

Снимка: Петър Чолаков

Духовният живот по тези места е представен от Осеновлашкият манастир „Св. Богородица“ („Седемте престола“). Намира се на около 4 км от село Осеновлаг, недалеч от Лакатник. Храмът е създаден в далечните времена на Второто българско царство в близост до останките от римска крепост. Заслужава си да се види оригиналната му архитектура. А в него може и да се отседне.

С всичките си прелести районът на Лакатник със сигурност може да се определи като вдъхновяващо и презареждащо място. А кой няма нужда от вливане на такива сили?

Автор: Петя Георгиева. НТК „Българският пътеводител

Назад в мислите си, нагоре към върха на Шипка

Знаем какво е Трети март. Като че ли все повече се обръщаме към тази дата, към събитията от преди 138 години, донесли така жадуваната С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия