Привличащи се противоположности

22289
Привличащи се противоположности
Или едно пътешествие из дебрите на Троян и околността

Представете си едно райско кътче, което обединява в едно планинското спокойствие и буйността на реката. Едно място, което съчетава в себе си две противоположности: вълнение и блаженство, в неповторима хармония и баланс.

Многоликият Троян: изкуството

Град Троян е място, което привлича всички хора на изкуството, заради традиционните си малки занаятчийници, както и съвременни школи за изкуства от най-високо европейско ниво.

Между 5 и 8% ръст на чужди туристи през лятото очакват от МИЕТ

В края на май ще бъде даден официалният старт на летния туристически сезон, като най-вероятно това ще стане в почивните дни за чествани...

Тук може да видите улични художници, магазинчета за керамика, дърворезба, неповторими изделия от глина. Едно място, където има големи панаири с най-разнообразни стоки и модерни хотели в луксозен стил. Традиционните български занаяти се практикуват именно в този район: ковачество, мутафчийство, абаджийство, кираджийство.

От древността: Траянов път

Археологически разкопки свидетелстват, че този район е бил населен още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити. Край Троян се намира римската крепост СОСТРА. В непосредствена близост до крепостта е минавал римският път от Данубиос (р. Дунав) към Филипополис (дн. Пловдив), останки от който могат да се видят и днес на това място.

Друг интересен обект е пътя Виа Траяна. При военни експедиции император Марк Улпий Траян използвал често пътя през Троянския проход, съществувал вероятно още през периода V-III век пр. Хр. Той свързвал Филипополис с Ескус и Нове на река Дунав. В историята този път е известен като Виа Траяна - Траянов път. Счита се, че името на римския император чрез пътя преминава в името на днешния град Троян.

Село Чифлик – място за почивка и отдих: блаженство

Повече от 120 000 туристи очаква Бургас това лято

Туристическата борса с международно участие ”Вашата ваканция” ще даде старт на Сезон 2012 г. в Бургас. За символичното нач...

Днес, град Троян и околностите са едно прекрасно място за отдих и почивка. Ако искатe тиха и живописна разходка в гората, ако искате да берете къпини или да събирате билки, селцата около града са идеалното място да го направите.

Едно от най-спокойните и вълшебни места за това е село Чифлик. Неговата история започва преди около 2 века, когато търсещите спасение българи от Тракия и Дунавската равнина, намират укритие в закътания Троянски балкан, в землището на бъдещото село Чифлик.

А в подножието на старопланинския резерват Козя стена може да намерите един прекрасен хотел, умело съчетаващ съвременния лукс с уюта на традицията – хотели „Веника” и „Веника Палас”. Те се намират на 15 км. югозападно от град Троян.

Комплексът предлага много възможности за забавление и релаксация. Съчетава луксозна почивка със спокойствието на планината, традициите на местността и една щипка история.

С пълни хотели Бургас откри сезона

С атрактивен концерт-спектакъл в бургаската опера Бургас откри новия туристически сезон. Въпреки че плажът все още е неохраняем, от нач...

Разполага със СПА център, предлагащ разнообразни процедури от цял свят, сауна, открит и закрит басейн с топла минерална вода.

 За любителите на дългите разходки има идеални условия за еко туризъм сред красивите околности.

За любителите на силните усещания и игрите, комплексът разполага с ATV маршрут с водач, обучения в езда, стрелба, въжени атракции и paintball игрище.

Комплексът предлага вкусна национална кухня, различни дегустации, чеверме и пикници.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия