Топ 10 на най-турбулентните маршрути в света: Два от тях са в Европа

4136
Топ 10 на най-турбулентните маршрути в света: Два от тях са в Европа
Снимка: iStock

Два полета на къси разстояния из Европа са сред 10-те най-турбулентни пътувания със самолет в света, показва статистиката. Едночасовите полети през Алпите между Милано-Женева и Милано-Цюрих са съответно на 5-о и 10-о място в класацията.

Пътуването от 1905 км между Сантяго в Чили и Санта Круз в Боливия я оглавява, предава Daily Mail.

Ранглистата е съставена от Turbli – уебсайт за прогнозиране на турбуленция, който анализира над 150 000 записа на полети на дълги и къси разстояния от 2023 г. Той използва т.нар. „скорости на разсейване на вихри“ (EDR), за да класира маршрутите.

Смущението се класира по скала от „леко“, което причинява леки хаотични промени във височината, до „сериозно“, при което самолетът се мята силно.

ОЩЕ: Турбуленция вкара в болница 13 пътници на самолет

EDR измерват интензитета на турбуленцията на дадено място – 0-20 е лека, 20-40 е умерена, 40-80 тежка и 80-100 е екстремна.

Турбуленцията е проклятието на всеки полет на дълги разстояния – но природният феномен може да бъде много повече от досаден. В най-лошия случай може да доведе до структурни повреди на самия самолет и дори да нарани пътниците.

Снимка: iStock

Маршрутът от 1905 км от Сантяго, Чили до международното летище Viru Viru в боливийския град Санта Круз е класиран като най-турбулентния в света със среден EDR от 17,5. Вторият най-нестабилен е полетът на къси разстояния от 340 км от Алмати в Казахстан до столицата Бишкек.

Шест от десетте най-турбулентни въздушни пътувания по света са маршрути в Япония и Китай. Turbli приписва това на високата активност на струйния поток в тези региони.

Най-тежката турбулентност в Европа може да бъде преживяна по траектория на полета от 210 км от Милано до Женева (EDR 16.3), класирана като 5-ата най-турбулентна траектория в света като цяло.

ОЩЕ: Опасната турбулентност става все по-честа заради промените в климата

Пет от десетте най-бурни маршрута в Европа излитат или кацат в Цюрих, като въздушните вълни, идваща от швейцарските Алпи, вероятно са отговорна за това, според Turbli.

Маршрутите в САЩ бяха по-малко турбулентни от най-лошите европейски пътувания, като най-бурният американски полет е 710-километровото пътуване от Нешвил до Роли със среден EDR от 14,7.

Останалата част от класацията за Америка включва Шарлът - Питсбърг (втори); Денвър - Пуерто Валярта (трети); Ню Йорк - Роли/Дърам (четвърти); Уоруик - Сиракуза (пети); Атланта - Дълес (шести); Питсбърг - Роли/Дърам (седми); Ню Йорк - Портланд (осми); Бостън – Сиракуза (девети) и Бостън - Филаделфия (десети).

Летищата с най-нестабилна атмосфера

Снимка: iStock

Turbli определя и най-бурните летища в света. Номер едно в световната класация е Сантяго Чили, където средният EDR е 17,1. Това се приписва на метеорологично явление от Анди.

Топ 5 на класацията включва още Натори в Япония (второ); Уелингтън в Нова Зеландия (трети); Сапоро, Япония (четвърти) и Осака, Япония (пети).

В Европа летището във Виена оглавява таблицата (EDR 14.8), следвано от Цюрих, Марсилия и Женева, докато в САЩ Портланд се оказва най-нестабилната писта за излитане (EDR 15.2), следван от Денвър (втори); Лас Вегас (трети); Ванкувър (четвърти); Солт Лейк Сити (пети).

ОЩЕ: Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

В южното полукълбо новозеландското летище Уелингтън е най-бурното в регион Океания, отбелязвайки EDR от 16,3.

Накъсаният въздух, който усещаме като турбуленция, няма една причина, а идва от няколко източника, като нормални атмосферни модели на вятъра или от следи от други близки самолети.

Снимка: iStock

Една от най-честите причини за силна турбуленция е „механичната турбуленция“ – често срещана около планини и други физически препятствия.

Някои от най-жестоките турбуленции са причинени от гръмотевични бури, които създават огромни вертикални течения от бурен въздух.

Според Националната метеорологична служба тези течения могат да накарат самолетите да се издигат или спускат между 600 и 1830 метра наведнъж.

ОЩЕ: Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Изследване, проведено от университета в Рединг, сочи, че турбуленцията по време на полети се увеличава, като силната турбуленция е нараснала с 55% от 1979 г.

Въпреки това можете да сте спокойни, че въпреки че турбуленцията може да е неудобна и страшна, е изключително малко вероятно да причини катастрофа на самолета ви.

„По отношение на това какво може да ви причини, да, неприятно е, никой не обича да подскача нагоре-надолу, но не е опасно“, казва капитанът на Dreamliner за дълги разстояния. „Самолетите обичат да летят, а не да падат от небето и трябва да се постараеш доста, за да ги накараш да го направят“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Вечната дилема – на море в България или Гърция

Броят на туристите в Италия достигна рекордни върхове

Това са 20-те най-добри градски кулинарни дестинации за 2024 година

Най-невероятните гръцки острови, които да посетите (СНИМКИ)

WEF: Най-добрите страни за туризъм през 2024 година

Туристическа дестинация увеличава дневната си такса за посетители

По-големи от парите: Соня, която се връща назад, за да придвижи Видин напред (ВИДЕО)

След Венеция: Популярно село в швейцарските Алпи въвежда входна такса за туристи

Топ 10 на най-умните градове в света. Къде се нарежда София?

Топ 10 най-популярни туристически дестинации това лято: Класация на Mastercard

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия