Топ 5 на най-мистериозните места в България

10072
Топ 5 на най-мистериозните места в България
Снимка: БГНЕС

Из целия свят има редица мистериозни места, които са прочути не само със своята красота, но и със своите мистични сили. Свързват се с енергийни потоци и тайнствени общества. Около тях битуват вълнуващи легенди. На територията на България има доста такива места. Историите около тях са различни – за някои се счита, че прогонват неизлечими заболявания, други пък сбъдват желания. Представяме ви топ 5 мистериозни места в България.

#1 Перперикон

Според поверията в Източните Родопи, най-вече - около Кърджали, има много злато. Едно от най-привлекателните места в тази околност е скалният комплекс Перперикон. Проф. Гергелчев – български геолог твърди, че в недрата му се намира злато, струващо повече от 150 млрд. долара.

Проф. Николай Овчаров, който пък е автор на книгата „Шифърът на Перперикон“ мястото е изтъкано от тайни, мистерии и загадки. На група учени им е направило впечатление, че естественият радиоактивен фон на Перперикон е много близък до този на Тибет, най-вече в царския трон на впечатляващия скален комплекс.

Комплекс от "императорски" мавзолеи, сравними с тези в Рим, откриха на Перперикон

Комплекс от ротонди-мавзолеи, подобни на императорските, сравними с тези в Рим, откриха археолозите при разкопките на Перперикон това л...

Уникалното и от енергийна, и от историческа гледна точка място е разположено на 666 метра надморска височина. Това число е орфическо. Не е случайност, че родопското чудо е абсолютно признато в света на езотериката. Филип Кар-Гом – британски мистик и учен включва Перперикон в списъка на петдесет и един духовни центъра по целия свят.

#2 Прокълнатото село Шишенци

Мистичното прокълнато село Шишенци е разположено в Северозападна България. То е най-известното място, известно с паранормални явления, което все още е населено. Местните хора продължават да разказват за различни странни явления и за срещи със самодиви, каращи ловците на духове да посещават селото с надеждата да се сблъскат с някое от посочените явления.

#3 Белинташ

Белинташ е друг интересен скален масив, който се намира в сърцето на планината Родопи. Той също е много прочут като мистериозно място в България. Едно от поверията гласи, че преди милиони години на това място са кацали извънземни със своите космически кораби. Други легенди пък разказват, че по време на Потопа именно на това място се е намирал Ноевият ковчег.

Топ 10 на лековитите места в България

Десетки са местата в България, които се считат за лековити и се посещават от хиляди болни с надежда за изцеление или чудо. Не един и дв...

#4 Бегликташ – Българският Стоунхендж

Българският Стоунхендж се намира на 5 км. от Приморско. Мястото е сгушено сред величествени скали. Бегликташ представлява необикновено Светилище. Според археологическите разкопки, открити до този момент, то датира от 14 век пр.н.е.

Поверията гласят, че мястото е обитавано от две мистични божества.

#5 Богородична стъпка

Богородична стъпка е скално образование, намиращо се край Стара Загора. Привлича доста посетители. Легендата гласи, че на скалата римляните са хванали християнин. С редица изтезания се опитвали да го принудят да се отрече от своята вяра, но той не се поддал и казал, че няма да го направи, дори и това да му коства живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия