Туристи в собствения си град - София

15872
Туристи в собствения си град - София
Снимка: Георги Йорданов

Неделя. Ден за почивка. Единственият за тази седмица. И как най-често прекарваме един такъв ден? В бързане да приведем в ред къщата, да сготвим за поне два дни, да се подготвим за новата седмица... И ако случайно остане време - да помързелуваме пред телевизора или небрежно преглеждайки постовете в социалните мрежи. Най-често всичко това ни докарва нервност, още по-голяма умора и последното, с което можем да се похвалим е, че сме отпочинали.

А колко е лесно да се самоизненадаме като направим нещо различно, нещо нетипично. Добре известен факт е, че промяната в обстановката, пребиваването на нови места, научаването на нови неща най-добре ни отвличат от реалността. Това е сериозна предпоставка за т. нар. презареждане на батериите. И в това няма изненада – всички сме го чували, чели или изпитвали върху себе си. Изненадата е, че съвсем не е нужно да пътуваме стотици или хиляди километри, за да си го осигурим.

Воден от всички тези размисли, екипът на "Българският пътеводител" в петъчната си рубрика в Actualno.com ви подканя да направите едно пътуване близо до вас. Винаги и навсякъде има какво ново да се види. И дори да не е ново, винаги може да се погледне от друг ъгъл, да се възприеме, пречупено през новите ни знания и опит.

И ето, че стигаме до идеята – къде да отидем. Тук можем да се допитаме до онази малка книжка, на която освен "100 национални туристически обекта" пише "България – това е моята родина". Има я в почти всяко семейство. Подпечатали сме куп места, на които сме били, но най-често оставаме празни тези около нас, защото: "Винаги мога да отида до там". И въпреки това най-близките ни места стоят без печати.

И какъв по-удобен момент да си осигурим смислен отдих в най-необходимия ден – единственият почивен тази седмица? Да почерпим идеи от книжката на Български туристически съюз. Ще дадем примери за София – съвсем закономерно в столицата изборът на места е най-голям. А предвид прогнозите за дъждовно време, може би е най-добре да изберем тези с покрив.

Националният дворец на културата е винаги с богата културна програма или полезно изложение. Затова най-удачно е да се съчетае идването за печат с посещение на някое от десетките събития.

До някои от обектите в столицата отвежда най-популярната търговска улица – Витошка. Атмосферата тук е много различна от всички останали точки в София и сякаш пренася в друго време и в друг свят. Дори в дъждовно време разходката по нея може да бъде приятна.

Пътешествие до Еленската базилика - преди някой да я възстанови с итонг

Няма цялостна държавна политика, с която да се рекламира и маркетира селският туризъм в България. Това заяви преди три дни председателя...

Снимка: Димитър Руйков

Величествената сграда на храм-паметника "Александър Невски" с Криптата винаги е на поста си в центъра на София – за молитва, за възхищение пред архитектурното майсторство или за поклон пред шедьоврите на иконописното изкуство, изложени в Криптата.

Националният исторически музей (НИМ) е подходящ за посещение винаги. При лошо време може да наблегнете на вътрешните експозиции, а при благоприятни условия – приятният парк с изложените навън експонати са повече от добро решение за смислено прекарване на времето.

Разходката в древността, която предлага Археологическият институт с музей при БАН може да се съчетае с посещение на близката ротонда "Св. Георги", както и на фонтана пред Президентството.

Назад в мислите си, нагоре към върха на Шипка

Знаем какво е Трети март. Като че ли все повече се обръщаме към тази дата, към събитията от преди 138 години, донесли така жадуваната С...

Драматични събития съпътстват историята на сградата, в която се намира Софийската синагога с историческия музей към нея. Днес тя е призната за една от най-красивите храмови сгради в света.

Зоологическата градина – освен среща с любимите животни организира забавни събития и образователни програми. Но е по-подходящо решение за сухо време.

Тук вмъкваме очарователната сграда на Народния театър "Иван Вазов", която може и да не е част от Стоте национални туристически обекти, но със сигурност дава възможност за малко бягство от реалността – един път с архитектурното си богатство и втори с ценната театрална програма.

Снимка: Димитър Руйков

По стъпките на Васил Левски

Всеки българин носи „Апостола на свободата“ в сърцето си. Всеки чувства по свой начин признателността към решителния и жерт...

Национален музей "Земята и хората" – винаги с нещо интересно за разглеждане или занимателно събитие за участие.

Националният природонаучен музей при БАН предлага незабравима среща с изключително богато разнообразие от животински и растителни видове.

Музеят на историята на физическата култура и спорта в Национален стадион „Васил Левски“ не е сред най-популярните туристически обекти, но освен печат тук може да си осигурите вълнуващо докосване до уникални експонати, част от славната българска спортна история.

Списъкът продължава с Националния музей "Боянска църква", Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Националната художествена галерия, Храма „Св. София“ и Националния църковен историко-археологически музей при Светия синод.

Автор: Петя Георгиева, НТК "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия