В бялата прелест на Пирин

9792
В бялата прелест на Пирин
Снимка: Петър Чолаков

През лятото зелен и свеж, зимата бял и величествен, Пирин винаги е прекрасно решение за измъкване от сивото ежедневие и докосване до природата. И защото говорим именно за островърхия Пирин, докосване може би не е най-подходящата дума. По-правилно би било да кажем – блажено потъване. Защото това усеща този, който посети божествената планина. И заради зимния сезон със снега навън, а и понеже се прекланяме пред таланта на природата, излял се върху острите пирински зъбери, неравните му склонове и причудливия живот, ние от "Българския пътеводител" ви предлагаме едно съботно-неделно бягство сред пиринската белота. Можете да избирате дали да хвърчите по снежните писти с щеки в ръце, дали да вземете своя първи урок върху ските или сноуборда, да намерите подходящо място за шейната на детето или пък да покорите някой отдавна мечтан връх, все е добра идея да се качите в полите на Пирин планина.

И няма как да не усетите божественото докосване. Според легендите то се носи още от дълбока древност, когато езичеството отстъпило на християнската вяра. Тогава върховният славянски бог Перун, на когото планината дължи името си, се оттеглил високо в нейните висини заедно със сестра си Перуника (според някои негова дъщеря) и своята жена Ехо. След тях почти всеки връх и всяко езеро тук са се сдобили със своя история и легенда, които се предават на поколенията вече хилядолетия. Траките наричали планината Орбелос или белоснежна планина. И нашето първо предложение е да се отправим към нея точно заради снега.

Да избягаме от студа във Велинград

През последните дни зимата блести с пълната си светлина - с очарованието на снега и особената тишина, със сковаващия студ и домашния ую...

Ските

Най-популярните места за ски са добре познатите райони на Банско и Добринище. Първият е ясен – като един от най-големите ски курорти в България той разполага с писти с различна степен на трудност и лифтови съоръжения. Добринище е може би еднакво известно място и с топлите си минерални извори, и с условията за ски. И особено през зимата балнеоложките дадености на селото чудесно могат да допълнят всяко ски приключение.

Маршрутите

Има поне 10 основни туристически маршрута, свързващи хижи и заслони с върхове. Някои са подходящи и в зимни условия, но винаги е добра идея предварително да се проверява обстановката и да се съобразяват опасностите. Има и редица по-малки преходи, които можете да си направите – по-щадящи и подходящи за разпалване на природолюбителски чувства у недотам запалени планинари.

На снежно пътуване в Рила

Снегът е радост голяма открай време за малки и големи. И колкото повече копнеем за него, донякъде заради все по-честата му липса по по-...

Върховете

Остри, назъбени и сякаш недостижими изглеждат пиринските върхове. И това ги прави още по- предизвикателни. Първенецът Вихрен бил считан от славяните за дом на бога на бурите и "кръстник" на планината – Перун. Често вихрещите се наоколо стихии са го направили известен и като Връх на бурите. От него започва известният скален ръб Кончето. Наблизо минава маркирана пътека, а по склоновете се срещат редки алпийски растения. През седловината Премката на северозапад се намира вторият по височина в Рила връх Кутело. Близнакът на Вихрен – Муратов връх, има красив алпийски вид и не е сред най-лесните за преодоляване височини, а през зимата е дори лавиноопасен. Той често е наричан Малкият Вихрен, заради приликата му с първенеца на Пирин. В зависимост от условията има различни начини да се достигне гранитеното тяло на връх Полежан.

Най-живописните места в Пирин са сякаш събрани в Парков район "Синаница". До него можете да си направите чудесен преход през някой от обозначените маршрути. А веднъж достигнали дотук, ще имате шанса да срещнете изключително богатото разнообразие на животински видове, кристално чистите води на Синанишките, Георгийските и Влахинските езера.

Да не пропуснем да споменем и че на Пирин се намира най-старото дърво на Балканския полуостров – Байкушевата мура, хилядолетница и почти връстница на самата българска държава. Наистина, трудно изброими са всички възможности за туризъм, които Пирин ни дава. Затова оставяме да откриете останалите безчетни природни богатства на божествената планина сами, а най-добре в добра компания.

Мелник - история, природни творения и винени изкушения

"Вино от плът и кръв, вино в кърпа да го носиш, и да го пиеш, и да го дъвчеш!". С това описание е преминало през вековете прочутото мел...

Автор: Петя Георгиева, НТК "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия