В нощта на музеите, където и да сте

4579
В нощта на музеите, където и да сте
Снимка: Георги Йорданов

Една нощ, в която музеите разтварят врати по необичаен начин и в нетрадиционно време. Нощ, в която показват най-интересните си експонати и представят богата културна програма. Това е Нощта на музеите – тази година в събота, 21 май, на прага на Деня на славянската писменост - 24 май, и малко след Международния ден на музеите – 18 май. Една нощ, която по стечение на обстоятелствата ще е заобиколена от няколко почивни дни и която мнозина от нас ще прекарат по родни, любими или нови места. И в много от тези места ще има музеи, които ще участват в европейската инициатива. Затова "Българският пътеводител" тази седмица ви предлага да се възползвате от отворените врати на музеите и да посетите някои от тях. Със сигурност ще е ценно прекарана съботна вечер. Където и да се намирате тези дни, ако не във вашето, то със сигурност в някое съседно населено място ще има музей, който ще може да ви покаже и научи на нещо ново и то напълно безплатно. В съботната вечер.

Тази година инициативата Нощ на музеите навършва 12 години. България участва от самото й начало. Всяка година към нея се присъединяват нови и нови институции. Тази събота за пръв път ще участва новата Национална галерия „Квадрат 500". Програмата на повечето музеи започва в 18:00 и продължава до полунощ.

В София ще участват 48 културни института. Сред тях са Национален природонаучен музей, Софийска градска художествена галерия, Археологически музей с институт при БАН, Галерия „Астри“, Галерия „Ракурси“, Музей „Земята и хората“, Национален исторически музей, Национален военноисторически музей, Етнографския музей, Музей за история на София.

Пловдив


Из калдъръмените улици на Ловеч

Всички известни ни обитатели на българските земи са оставили своя исторически отпечатък върху град Ловеч. Районът е обитаван още от дъл...

Снимка: Георги Йорданов

В Европейската нощ - 2016 Пловдив ще се включи с Общински институт "Старинен Пловдив", Градска художествена галерия, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионална библиотека "Иван Вазов", Дружество на пловдивските художници, Музеят на авиацията в Крумово и частните галерии: Галерия "А+", Аrsenal of аrt, "Аспект", "Виа Артис Крум Танчев", "Възраждане", Културен център "Тракарт", "Лаутлиев", "Ромфея", "Червеното пони" и U.P.A.R.K.

Варна


Снимка: Георги Йорданов

Великден в красивите български манастири (СНИМКИ)

На прага на Великден сме. И както традицията повелява боядисваме яйца, събираме се с близки, посещаваме храмове. Има свети места, които...

В морската ни столица ще се случат над 50 събития. Ще отворят 20 музея, 10 галерии и над 20 други творчески пространства. Ще има десетки изложби, кино на открито, танцов спектакъл и много други изненади. Основните събития ще са във Военноморския музей, Музеят за нова история на Варна, Градската галерия.

Бургас

Програма са подготвили Археологическият, Историческият и Етнографският музеи.

В Нощта на музеите ще се включат още институции от Велико Търново, Русе, Стара Загора, Добрич, Плевен, Шумен, Търговище и много други. Така че, проверете там, където се намирате каква ще е програмата и се възползвайте от възможностите, които тя ви предлага. Заслужава си!

Автор: Петя Георгиева, Национален туристически клъстер "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия