Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

1474
Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?
Снимка: iStock

Индонезийският остров Бали е една от най-популярните ваканционни дестинации в света. Улиците му са постоянни изпълнени със свистенето на мотоциклети и веселото жужене на музика, изливаща се от местните кафенета.

Но един ден в годината целият остров замлъква. Тогава се отбелязва Ниепи (Nyepi – балийската Нова година). За разлика от много други култури, балийските индуси не отбелязват новата година с фойерверки, партита или изобилие от алкохол, пише CNN Travel. 

Вместо това те спазват Ниепи – или мълчание. За период от 24 часа, започващ в 6 сутринта, балийските индуси постят, медитират, изключват електричеството и остават вкъщи със семействата си.

ОЩЕ: Бали въвежда туристическа такса от февруари 2024 г.

Местните служители по сигурността, наречени pecalang, патрулират по улиците, за да се уверят, че никой не излиза. Няма коли, с изключение на случайни линейки. Целият живот на острова спира.

Независимо от личните им убеждения, всички, които посещават Бали по време на Ниепи, известен още като Тихия ден, са засегнати от празника. Летището и всички туристически атракции са затворени, а хотелите не чекират никого през този период.

Аманда Сироватка, собственик на Viceroy Bali, помага в оправдаването на очакванията на гостите на хотела по време на Ниепи. Тя посочва, че докато има един ден на тишина, останалите дни, водещи до балийската Нова година, са много популярни сред посетителите поради специалните ритуали, на които не можете да станете свидетели никъде другаде.

Какво представлява Ниепи?

Снимка: iStock

Балийският календар е дълъг 210 дни, а Ниепи се пада в деня след новолунието на 10-ия лунен месец – тази година на днешния 11 март.

Ден преди Ниепи е Нгрупук (Ngrupuk) – когато гигантски чудовища, наречени ogoh ogoh, представляващи зли духове, се разхождат наоколо от местни деца. Изработката на тези изображения от папиемаше отнема месеци, а след парада те се изгарят символично.

„От религиозна и философска гледна точка Ниепи е ден за самоанализ, за разсъждения върху нашата човечност, любов, търпение и доброта, които трябва да ни съпътстват до края на живота ни“, казва балтиецът професор Уейан Ари, академичен директор на Училището за международно обучение.

Докато по-голямата част от индонезийците са мюсюлмани, Бали е изключение, тъй като населението му е съставено предимно от индуисти. Въпреки че индуизмът произхожда от Индия, в балийския има много различни обичаи и практики. Индуистките празници, като Холи и Дивали, са много по-малко популярни на острова от Ниепи.

Как изглежда Бали за туристите по време на Ниепи?

Снимка: iStock

Хотелите блокират деня за резервации (гостите, които пристигат преди празника, могат да останат, но никой не може да се регистрира или да направи нова резервация в този ден), като се предоставя информация на туристите преди техните пътувания.

Посетителите не могат да напускат своите хотели или апартаменти под наем на Ниепи. Ако искат да преживеят деня като местни, могат да изберат да оставят електронните устройства и модерните технологии.

Viceroy осигурява три хранения – тъй като няма отворени ресторанти, и поддържа басейна, спа центъра и фитнеса отворени за гостите, които искат да ги използват. Wi-Fi мрежата също остава включен.

„Ние уважаваме нашата култура, но също уважаваме нашите гости“, казва Тиндих. „Те не са от същата религия като нас, така че това означава, че хотелът ни все още работи нормално.“

ОЩЕ: Пътешествие до Бали: 5 неща, за които задължително да внимаваме (ВИДЕО)

За Нгрупук членовете на екипа ще транспортират заинтересованите гости до близкото село с количка за голф. В допълнение към парада ogoh ogoh, могат да наблюдават огнената война – драматичен ритуал, при който местните мъже запалват кокосови люспи и ги хвърлят един към друг.

Докато някои туристи планират да дойдат на Бали специално за Ниепи, за да станат свидетели или да участват в празника, някои се неочаквано попадат там.

Американската писателка на свободна практика Марго Бигс е сред тях. Въпреки че не е знаела за празника или правилата около него, когато е резервирала ваканцията си за 2019 г., тя споделя, че нейният хотел в Убуд се е свързал с нея по имейл, за да обясни за Ниепи и неговите особености.

„Въпреки че може и да не планирам пътуване до Ниепи“, казва Бигс, „със сигурност нямам нищо против да бъда отново в Бали за това. Това е красива традиция, която всички можем да се възползваме от практикуването за собственото си духовно и психическо здраве.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия