Петър Вълчовски: Най-големите фенове на „Музей на пчелата” са децата

18098
Петър Вълчовски: Най-големите фенове на „Музей на пчелата” са децата
Снимка: Музей на пчелата

Днес ви срещаме с Петър Вълчовски - председател на неправителствената организация „Биоград София” и един от хората, стоящи зад чудния проект „Музей на пчелата” – малко местенце в столицата, където можем да научим всичко за живота и устройството на пчелите, както и за ползите от пчелните продукти. За изграждането и функцията на градския кошер, както и за интереса към него от малки и големи, говорим в следващите редове.

 

Здравейте! Кога и как се появи идеята за създаването на „Музей на пчелата”?

Това има известна предистория. През 2013 г. с група приятели, по програма „Зелена София” на СО облагородихме едно пространство в кв. Витоша - ВЕЦ Симеоново. На другата година привлякохме още доброволци и решихме да доразвием идеята. Направихме и една малка биоградина с билки и зеленчуци, която стана популярна под името Биоградина Витоша. Идеята беше децата, които посещават мястото, да научават от къде идва храната, а и да участват като садят сами.

По-късно с част от хората регистрирахме и организация, за да продължим да правим подобни проекти, защото определено видяхме, че има смисъл. В градината имаше много пчели, които опрашваха растенията и забелязах, че много хора не разпознават пчели от оси. Тогава реших, че е добре да направим и проект, посветен на пчелите. „Музеят на пчелата” не е музей в истинския смисъл на думата, най -малкото защото „експонатите” са живи и жужащи. Това е малък информационен център , в който може да се научи всичко за ползата и устройството на пчелите и ползите от пчелните продукти.

Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото

ABLE Mentor подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала си, помагайки им да се ориентират по-добре в морето ...

Откъде идва любовта Ви към пчелите?

В моето семейство от далечни времена (преди повече от 120 години) предците ми са отглеждали пчели, това е така и до ден днешен - аз продължавам тази хубава традиция.

 

Разкажете ни повече за мястото „Музей на пчелата” – как е изградено то и какво намираме в него?

Тийнейджъри представиха свои решения за медийна грамотност

Как да създаваме съдържание в интернет, без да застрашаваме сигурността си? Кои са белезите на фалшивите новини? Как да отразяваме етич...

Идеята за формата на музея я предложи нашето сдружение, но зад нейното осъществяване стоят геодезист, инженер, архитект, художник-приложник и още много други приятели и колеги. Написахме проект и бяхме одобрени за еднократен микрогрант. С материали помогнаха и частни дарители. Музеят е в обществена полза и е на терен на Столична община.

Входът е свободен, а за наемането на лектор се заплаща. На този етап не можем да си позволим човек, който постоянно да е там и лятото разчитаме на доброволци или го отваряме след предварителни запитвания. Също така в определени дни в годината се правят изложения на мед пред него, събирания на пчелари производители.

От създаването му до днес – приблизително колко хора са се запознали с градския кошер? Кои са най-честите му посетители?

Музеят е достъпен само от май до края на октомври, защото пчелите се зазимяват през останалото време не е добре да се безпокоят. Като се има предвид този факт, поне 10 000 човека са го посетили, често идват организирано от училища след предварителна заявка. Най-големите му фенове са децата, които обичат да наблюдават дълго пчелите.

Българската рецепта за успешно дигитално училище

В рубриката ни “Умно младо” ще ви запознаем с две дами, които от първа ръка ще ни разкажат за това каква е рецептата на усп...

Какво научават малки и големи, прекрачвайки прага на „Музей на пчелата”?

Освен за важната роля на пчелите, посетителите получават информация за полезността на различните пчелни продукти. Често деца, които не обичат мед, след посещение на музея рязко увеличават интереса си и към този ценен продукт. В момента работим върху дигитализирането на музея и много скоро ще може да ви дадем повече информация. Музеят и прозрачният кошер ще може да се наблюдават през телефоните, през нашата платформа „Биоград София” в интернет с бутон live - часът на пчелата. 

 

Автор: Александра Цанкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com