12 храни, които може би ядете неправилно

13589
12 храни, които може би ядете неправилно
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че може би готвите и консумирате някои храни неправилно и дори да не подозирате, те губят вкуса и хранителните си свойства?

Проверете и се уверете сами, колко често допускате следните грешки:

● Пържени броколи

Оказва се, че при пържене, броколите губят витамин С, което е с 24% от нормалното. Така количеството хлорофил, разтворими протеини и захар също намалява. Пърженето на съцветията от това зеле, също води до загуба на 67% от каротеноиди, които „работят“ като антиоксиданти в организма. При задушаване на броколи, това позволява хранителните вещества да останат почти непроменени, почти като в естествено, сурово състояние.

● Сушени и пресни подправки – едно и също ли са

Мислите си, че сушени и пресни подправки са едно и също?

Сушените подправки винаги са по-добри, отколкото прясно набраните. Разбира се, пресните подправки са доста по-ароматни и затова се комбинират перфектно с много ястия, за да придадат на храната пикантен вкус. Сушените са най-подходящи за сосове и супи. Те могат да се съчетаят и с месо, като се добавят сол и зехтин.

● Не накисвате боб?

Ако не накиснете боб за цялата нощ, не само ще увеличите времето за готвене, но и няма да получите никаква полза от този продукт. Колкото по-дълго готвите, толкова повече витамини и хранителни вещества се губят. Не забравяйте да накиснете боб (същото важи и за грах, нахут) в подсолена вода, за да го омекотите. Така ще намалите времето за приготвяне наполовина. Наред с това ще изкарате от всяко бобено зрънце излишния въздух, който е и главен виновник за метаболитните процеси в организма, след консумацията му.

● Хапвате само сурови домати!

Сандвичи и салати, не са единственият вариант за консумацията на домати. Топлинната обработка, също няма да навреди. Дори обратното, ще ги направи по-полезни. Така, тялото ще абсорбира 4 пъти по-голямо количество ликопен (антиоксидант), отколкото ако ядете суров домат. Ефектът от температурата отделя ликопен от неговите свързващи протеини. Това означава, че тялото ще има доставка от него в по-големи количества.

● Изхвърляте семената от лютия пипер!

Не изпращайте семена в кошчето. Те са много по-остри и пикантни от самата плътна обвивка на пипера. Може да овкусите с пикантност ястията, само с помощта на семена от пипер.

● Не оставяте лук и чесън да престоят

След като нарежете лука и чесъна, не ги пращайте от дъската за рязане, веднага в тенджерата. Всички полезни вещества и флавоноиди се активират, когато клетъчните им стени се разрушат, чрез рязане или смилане. Веднага щом попаднат във врящата вода, тези мощни реакции прекъсват. Оставете нарязания лук и чесън да престоят малко, преди да ги обработите термично.

● Как усвоявате макароните?

Варената паста е пренебрегване правилата на италианското готвене. Макароните приготвяни дълго време имат унищожени големи количества витамини. Следователно, при готвене на пастата al dente ,трябва да добавете капка оцет към водата. Така, те ще останат леко твърди, но не съвсем.

● Ядете само съцветията на броколи?

Когато изхвърлите стеблата на броколи или карфиол, съзнателно отказвате масата от хранителни вещества. Стъблата им са богати на фибри, калций и витамин С, повече от обичайните съцветия.

● Смятате, че варените зеленчуци са питателни?

Ако сварите зеленчуци, веднага унищожавате хранителните вещества. Те са лесно смилаеми и се превръщат в каша. По-добре е да запарите зеленчуци или да печете във фурната. Едно изключение от правилото са морковите. Варенето на този зеленчук увеличава количеството на лутеин. То няма разрушителен ефект, над бета-каротина, който е полезен за очите и кожата.

● Изхвърляте твърдата сърцевина от ананас?

Ядрото може да е грубо и влакнесто, но може да го използвате, за бромелайн, който намалява възпаленията. Нарежете сърцевината и я добавете към питейната вода, за да стане по-вкусна. Може, също да нарежете сърцевината на малки кубчета и ги дъвчете.

● Ядете само кашата от цитрусови плодове?

Не хвърляйте кори от лимони, мандарини и портокали. В тях има повече фибри и флавоноиди, отколкото в сочната пулпа. Опитайте, да накълцате кората много на ситно и да я добавите в различни ястия за допълнителен вкус и аромат. Отлично се получава този номер в сладкиши.

● Мислите, че цели скилидки чесън имат повече вкус?

Всъщност ще е по-добре, ако намачкате или натрошите чесъна. Той изгаря много бързо при пържене. Не го слагайте в тиган отделно, а само с други съставки. Ако предпочитате да добавяте цели филийки към храната си, тогава получавате по-малко антиоксиданти. Когато кълцате чесъна, тези полезни вещества се активират.

Яжте тези полезни храни и няма да напълнеете

10-те най-полезни храни за сърцето

3 полезни храни за по-бодър ум

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com