15 неща, които ресторантите НЕ ИСКАТ да знаете

11428
15 неща, които ресторантите НЕ ИСКАТ да знаете
Снимка: iStock

1. Ако главен готвач излезе да вечеря на ресторант, три са нещата, които почти никога не би си поръчал – пилешко, паста и пица. Това са отговорили при проучване 86% от анкетираните готвачи.

2. Двама от трима готвачи признават, че ако храна падне на пода в кухнята, те я вдигат, измиват и използват.

3. Хлябът, донесен ви в панерче на филийки, почти винаги съдържа филийки, останали от друга маса.

4. Бармани споделят, че никога не биха си поръчали лимон с напитка в заведение – плодът там никога не се мие, просто се нарязва на резени и се сервира.

5. В 99% от големите ресторанти по света бърканите яйца на закуска се правят от яйчен прах. Това съвсем не се прави заради икономии, а защото така рискът от заразяване със салмонелоза се свежда до нула.

6. В детските менюта тестото за пиците често се замесва с доста захар, защото това се харесва на малките и искат още. Повече захар се слага и в останалите неща от менюто за невръстни.

7. Ако музиката в ресторант е силна, не си мислете, че го правят, за да може да чуват и готвачите в кухнята. Научно установено е, че колкото по-силна е музиката в заведение, толкова по-малко време губят клиентите в приказки и толкова повече храна поръчват.

8. В наръчник за сервитьори пише следното: „Ако искате да получите по-голям бакшиш, първо се представете на клиентите и ги помолете да се обръщат към вас на малко име. Приклякайте до човека, който поръчва в момента, ужким за да слушате по-внимателно поръчката. Докосвайте леко клиентите по рамото с ръка. Обръщайте специално внимание на децата.“

9. Ако сте вегетарианци и попитате дали зеленчуковата супа е сварена със зеленчуков бульон, сервитьорът в 90% от случаите ще отговори „да“, макар да не е така.

10. Сервитьорите изчакват някой да си поръча силно препечена пържола, за да пробутат старо месо.

Кои са 5-те най-вредни алкохолни напитки?

Учени изследваха влиянието на различни алкохолни напитки върху здравето на хората и определиха петте най-вредни сред тях. Изследователи...

11. Никога не влизайте да вечеряте в ресторант един час преди затварянето на кухнята – ще получите скапани вече продукти, най-често зле и прибързано приготвени.

12. Винаги проверявайте предварително тоалетните на един ресторант. Нивото на чистота там отговаря на чистотата в кухнята.

13. Никога не си поръчвайте риба в неделя или понеделник. В почивните дни няма доставки на прясна риба, така че ще получите стара. Обикновено заведенията зареждат с риба два пъти на седмица. От вторник да петък са добрите дни за поръчване на риба.

14. Избягвайте старателно ресторантите по празници – особено Св. Валентин или 8 март. Тогава „специалните“ менюта са с надути цени, контролът върху качеството на храната е занижен, а поради наплива от клиенти най-често обслужването е под всякаква критика – само ще си развалите празника.

15. Сервитьорите наистина „отмъщават“ на досадни клиенти. Един от тях разказва как, след като 2 пъти му върнали пържола, той я пуснал в миялната без препарат за няколко минути. Този път клиентът останал много доволен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com