6 начина да се предпазим от кърлеж

10554
6 начина да се предпазим от кърлеж
Снимка: iStock/Guliver

Кърлежите са едни от най-опасните вредители, които пренасят различни инфекции и болести не само по животните, но и по хората. Ухапването от тях в повечето случаи е безболезнено и имайки предвид техния размер, то в повечето случаи то остава незабелязано. Когато попаднат върху кожата обаче, те се впиват в нея и остават достатъчно дълго, за да успеят да пренесат заразата. Болестите, които най-често се пренасят чрез кърлежите са лаймска болест, марсилска треска, кърлежов енцефалит и много други. За да се предпазите от ухапването им и от заразяване, с която и да е от тях, е добре да знаете, че има няколко лесни начина да се предпазите.

1. Когато сте на открито сред природата, един от начините да се предпазите от кърлежите е да носите светли дрехи, като най-добре е те да са бели. Причината е в това, че кърлежите са много дребни и трудно бихте ги забелязали преди да ви ухапят.

2. Друго важно правило след разходка е щателно да огледате всяка гънка на тялото си и особено влажните зони. Това са местата, които кърлежите предпочитат, защото там кожата е по-тънка. Ето защо внимателно разгледайте подмишниците си, задната част на коляното, слабините, косата и врата си и дори около пъпа и под гърдите си.

Не допускайте тази ГРЕШКА, когато вадите КЪРЛЕЖ

3. Всички знаем, че  в планината трябва да ходим с дълги панталони. Още един начин да се предпазите от кърлежите и да защитите кожата на краката си от тях е да вмъкнете крачолите на панталона в чорапите си. За още по-голяма защита можете да напръскате дрехите си с репелент, за да сведете до минимум шансовете им да ви уханят.

4. За да избегнете ухапването от кърлеж, когато се разхождате на полето или в планината, е добре да се движите в средата на пътя или пътеката. Причината е в това, че кърлежите предпочитат по-гъстите и неотъпкани райони около тях, където да останат скрити и в засада.

5 . Освен в тялото, кърлжът се впива и по врата и дори в окосмената част на главата, а там може да остане доста дълго време, преди изобщо да разберете, че ви е ухапал. Ето защо е добре при разходка да предпазвате и главата си, като носите шапка или държите косата си вързана.

6. Важно условие след разходка в парка или планината е да си вземете душ. В банята разгледайте добре всяка част от тялото си, а след това го обтрийте с гъба, като не пропускате нито една гънка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com