7 грешки, които съкращават живота на дрехите ви

1963
7 грешки, които съкращават живота на дрехите ви
Снимка: iStock/Guliver

За да ви служат вещите дълго време и да не загубят шикозния си вид, трябва да се грижите за тях правилно. Ако допускате такива грешки, животът на дрехите в гардероба се съкращава.

1. Сгъване на кожата

Естествената кожа съдържа много колаген, този протеин от естествен произход е крехък и не е устойчив на механичен стрес. Ето защо трябва да се грижите за кожените дрехи много правилно и внимателно. Не навивайте, не опъвайте, не използвайте неподходящи закачалки. Не сгъвайте кожата, използвайте специални продукти за грижа, покривайте с плат.

2. Пренебрегване на химическо чистене

В края на сезона занесете връхните си дрехи на химическо чистене. Не ги закачайте в гардероба си, това не е просто липса на хигиена. Непочистените дрехи губят цвета си, блясъкът изчезва, петната стават трудни за премахване.

Как да перете дрехи на ръка качествено

Ако си купите нова готина риза и по-късно откриете, че върху нея има страховит етикет „Само ръчно пране“, може да се изкуши...

3. Копчета и ципове

Много е важно да изберете програма за пране, която е идеална за вашата дреха. Вземете под внимание и вида на закопчаване, тъй като грешният начин на пране разваля вещите, уврежда материала. Ако дрехите имат кукички, щипки, ключалки - те трябва да се закопчават, а копчетата да се разкопчават. Оптимално е да перете дрехите на обратната страна, така те да губят по-малко от цвета си. Не забравяйте да проверите джобовете, те може да съдържат нещо, което може трайно да развали роклята или пуловера ви.

4. Мръсна пералня

Не забравяйте да правите редовно почистваща поддръжка на пералнята, в противен случай в нея може да се натрупа мръсотия. А неприятните миризми лесно ще останат върху прането, което пускате. Измийте контейнерите, избършете барабана, изпълнете цикъла на измиване с лимонена киселина без пране.

5. Торбичка

Как да премахнете миризма на манджа от дрехите

Звучи ли ви познато? Срещате се с приятели в хубав нов ресторант. Наслаждавате се на невероятно хапване и смях, но след като се прибере...

Купете специални торбички за пране, те помагат чудесно, когато трябва да изперете нещо възможно най-деликатно. Те са от найлон, полиестер, запазват формата си и нещата, които се перат в тях. Освен това с помощта на такава торбичка можете да спасите барабана от различни аксесоари. Има опции в различни размери, може да се пере от бельо до якета.

6. Спестяване на закачалки

Винаги купувайте закачалки, които пасват добре на продукта. Твърде големите и твърде малки закачалки развалят дрехите, създават гънки, раздърпват се. Също така, не закачайте много неща едно върху друго, като използвате една закачалка. Важно е върху тях да няма нищо, което да създава потенциални гънки.

7. Мръсни обувки

Трябва да се грижите за обувките си не от време на време, а всеки ден. Изтривайте обувките си с гъби, кърпички, четки - в зависимост от материала. Не забравяйте да използвате крем против напукване, импрегнация с влага, не забравяйте да ги измиете и подсушите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com