8 растения в спалнята за добър сън

9792
8 растения в спалнята за добър сън
Снимка: iStock/Guliver

Стайните растения са много повече от декоративен аксесоар. По естествен начин те намаляват нивото на въглеродния двуокис и прах в дома. Но знаете ли, че самото присъствие на определени растения в спалнята помагат за по-добър сън…

1. ЛАВАНДУЛА

Доказано е, че лавандулата намалява кръвното налягане и сърцебиенето. Ако поставите малко лавандула до леглото си, ще имате възможност да вдишвате този успокояващ аромат и да спите по-пълноценно.

2. ЖАСМИН

Жасминът е атрактивно ароматно растение, но е и много повече от това. Според проучване на немски специалисти ароматът на жасмин подобрява качеството на съня и повишава шансовете ви да се събуждате в добро състояние и без чувство на безпокойство.

3. СПАТИФИЛУМ

Наричат още това растение „лилия на мира“. Излъчва грациозна красота и се отглежда лесно. Ако поставите спатифилум в спалнята, намалява броя на микробите във въздуха, което води до облекчаване на симптомите на алергия. А и не мислите ли, че ако се облекчите от хриптене, кихане и сухо, дразнещо гърло, ще подобрите съня си?

4. АЛОЕ ВЕРА

Тези 3 растения привличат парите

Дoмaшнитe рacтeния нe ca прocтo някaквa укрaca нa интeриoрa и цeлтa им нe e прocтo дa ocвeжaт дaдeнo пoмeщeниe. Някoи oт тях ca cимвoл ...

Още от древността растението алое вера е известно със способността си да облекчава изгаряния, обриви, но притежава и още едно тайно свойство: подобрява качеството на въздуха. Отделя кислород през нощта вместо през деня и така пречиства въздуха и помага за добрия сън. Това стайно растение е чудесен подарък за новодомци.

5. ВАЛЕРИАНА

Ако вдишвате растението валериана (известно още като лечебна дилянка) ще заспивате по-бързо и ще спите по-дълго време. Ако го отглеждате в спалнята си, уверете се, че му осигурявате най-малко 6 часа слънчева светлина на ден, за да се развива добре.

6. БРЪШЛЯН

Груби грешки при отглеждането на стайни растения през зимата

Суровия ефект на зимата може да достигне нашите растения, дори тези, които държим на закрито. За да предотвратим увреждането им през то...

Това растение го виждаме по-скоро да се извива по стените на стари къщи отколкото в съвременните ни домове. Бръшлянът изглежда малко странен избор за гледане на закрито, но имате достатъчно причини да го сложите в спалнята си. Намалява влагата във въздуха само за няколко часа, което е много полезно за страдащите от алергии, а това помага за добрия сън. Отглежда се лесно, изисква умерено излагане на слънчева светлина.

7. ГЕРБЕР

Герберът внася цвят през деня, а през нощта отделя кислород и абсорбира токсините и въглеродния двуокис от въздуха. Това цвете отдавна се препоръчва за хора, които страдат от сънна апнея и алергии. Макар герберите да изискват доста повече грижи от другите препоръчани тук растения, заради ползите от тях си заслужава.

8. РОЗМАРИН

Розмаринът излъчва силен аромат, който намалява стреса и безпокойството, а това ще ви помогне за дълъг и пълноценен сън. Поставете саксия с розмарин в спалнята си, за да подобрите съня си. Освен това е много удобно, когато готвите, да си откъснете 1-2 листенца за аромат.
Ако искате да се избавите от безпокойството, да спите дълго и без нощни събуждания, просто намерете малко място в спалнята си и започнете да отглеждате няколко красиви растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com