Билки, които понижават кръвната захар

2055
Билки, които понижават кръвната захар
Снимка: iStock/Guliver

Поддържането на здравословни нива на кръвната захар е от решаващо значение за цялостното благосъстояние, особено за хората с диабет или тези, които са изложени на риск от развитие на това заболяване. Наред с правилната диета и физическите упражнения, някои билки са показали обещаващ ефект в подпомагането на естественото понижаване на нивата на кръвната захар. Ето някои забележителни билки, за които е известно, че имат потенциал да подпомагат управлението на нивата на кръвната захар.

Канела

Тази ароматна подправка е не само вкусна, но и е изследвана заради благоприятното си въздействие върху регулирането на кръвната захар. Канелата може да повиши инсулиновата чувствителност, да подобри метаболизма на глюкозата и да понижи нивата на кръвната захар на гладно.

Сминдух

Семената от сминдух съдържат разтворими фибри и съединения, които могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Те могат също така да подобрят инсулиновата чувствителност и да забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

Женшен

По-специално азиатският женшен е изследван заради потенциала му да понижава нивата на кръвната захар. Той може да подобри инсулиновата секреция, да увеличи усвояването на глюкозата и да подобри функцията на панкреаса.

Алое вера

Въпреки че е известен предимно с ползите си за кожата, гелът от алое вера също може да допринесе за регулирането на кръвната захар. Той съдържа съединения, които могат да увеличат производството на инсулин и да подобрят инсулиновата чувствителност.

Джинджифил

Джинджифил: Освен в кулинарията, джинджифилът обещава да подобри гликемичния контрол. Той може да повиши инсулиновата чувствителност, да намали нивата на кръвната захар на гладно и да инхибира ензимите, участващи в метаболизма на въглехидратите.

Куркума

Куркуминът, активното съединение в куркумата, проявява противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той може също така да спомогне за поддържане на здравословни нива на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на инсулиновата резистентност.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

Боровинка

Богата на антоцианини, черната боровинка се свързва с подобряване на гликемичния контрол. Тя може да спомогне за намаляване на нивата на кръвната захар, да повиши инсулиновата чувствителност и да предотврати диабетните усложнения.

Въпреки че тези билки показват потенциал за управление на нивата на кръвната захар, важно е да се консултирате с медицински специалист, преди да ги включите в ежедневието си, особено ако имате съществуващо заболяване или приемате лекарства. Те могат да дадат насоки относно подходящите дози и потенциалните взаимодействия.

Включването на тези билки в здравословен начин на живот, включващ балансирана диета и редовни физически упражнения, може да предложи естествен и цялостен подход за поддържане на оптимални нива на кръвната захар. Въпреки това е от съществено значение да следите редовно нивата на кръвната захар и да работите в партньорство с медицинския си екип за ефективно управление на диабета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com