Черният боб намалява кръвното налягане и лошия холестерол

4496
Черният боб намалява кръвното налягане и лошия холестерол
Снимка: iStock/Guliver

Черният боб отдавна е признат за хранителна сила, която предлага множество ползи за здравето. Сред многобройните му достойнства се откроява способността му да намалява кръвното налягане и нивата на лошия холестерол, което го прави ценно допълнение към здравословната диета за сърцето.

Един от ключовите фактори, допринасящи за понижаващия кръвното налягане ефект на черния боб, е богатото му съдържание на калий. Калият е основен минерал, който играе решаваща роля за поддържането на правилния баланс на течностите в организма. Той работи в хармония с натрия, за да регулира кръвното налягане, като подпомага отделянето на излишния натрий чрез урината. Със значителното си съдържание на калий черният боб спомага за балансиране на съотношението между натрий и калий, като по този начин подпомага превенцията на хипертонията.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар и холестерола, когато ядем боб

Освен това черният боб е фантастичен източник на диетични фибри, особено на разтворими фибри. Разтворимите фибри са свързани с контрола на холестерола, тъй като действат като гъба в храносмилателния тракт, абсорбирайки холестерола и извеждайки го от организма. Разтворимите фибри в черния боб се свързват с молекулите на холестерола, като предотвратяват абсорбцията им и улесняват елиминирането им. В резултат на това черният боб допринася за намаляване на нивата на холестерола в липопротеините с ниска плътност (LDL), често наричан "лош" холестерол.

Освен калий и разтворими фибри, черният боб съдържа и различни антиоксиданти, които играят важна роля за здравето на сърдечносъдовата система. Антиоксидантите спомагат за неутрализирането на свободните радикали в организма, предотвратявайки оксидативния стрес и възпаленията, които могат да допринесат за сърдечносъдовите заболявания. Наличието на антоцианини, флавоноиди и други антиоксиданти в черния боб допринася за цялостните му защитни свойства за сърцето.

Включването на черния боб в диетата ви е прост и вкусен начин да се възползвате от тези ползи за сърдечносъдовата система. Те могат лесно да се добавят към салати, супи, задушени ястия или да се ползват като самостоятелна гарнитура. Универсалността на черния боб го прави удобен избор за тези, които се стремят да повишат хранителната стойност на ястията си, като същевременно активно насърчават здравето на сърцето.

Лекар: Как ще ви се отрази редовното хапване на боб?

Важно е да се отбележи, че макар черният боб да предлага многобройни ползи за здравето, поддържането на балансирано и разнообразно хранене е от решаващо значение за цялостното благосъстояние. Комбинирането на черен боб с други богати на хранителни вещества храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може да допринесе за цялостен подход към здравето на сърцето.

Включването на черен боб в диетата ви може да бъде вкусен и здравословен избор за сърцето. Със своето съдържание на калий, разтворими фибри и антиоксиданти черният боб играе роля за намаляване на кръвното налягане и понижаване на лошия холестерол, което го прави ценен съюзник в стремежа към сърдечносъдово здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com