Лекар разкри какво се случва с кръвната захар и холестерола, когато ядем боб

27855
Лекар разкри какво се случва с кръвната захар и холестерола, когато ядем боб
Снимка: iStock

Консумацията на боб има феноменални ползи за нашето здраве. Това споделя руският диетолог д-р Игор Строков. Той споделя, че тази храна оказва положителен ефект върху нивата на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане.

Ползи за здравето от боба

“Изследванията показват, че хората, които ядат повече бобови растения, имат по-малък риск от сърдечни заболявания. Преглед на медицински изследвания от 2017 г. установи, че високата консумация на бобови растения е свързана с по-нисък риск от преждевременна смърт, особено смърт, свързана със сърдечно-съдови заболявания“, казва д-р Строков.

Фасулът осигурява на тялото разтворими фибри, които играят важна роля в контролирането на нивата на холестерола в кръвта. От 5 до 10 грама разтворими фибри на ден - количеството, което се съдържа в 1/2 до 1 1/2 чаши боб - понижава LDL холестерола с около 3 до 5 процента. Фасулът също така съдържа сапонини и фитостероли, които помагат за понижаване на нивата на холестерола.

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете боб

Една порция боб ще ви помогне да се почувствате сити по-бързо, тъй като богатото на фибри съдържание изпълва стомаха ви и кара нивата на кръвната ви захар да се повишават по-бавно. Това трябва да засити глада ви за по-дълго време и да ви осигури постоянен приток на енергия.

“Фасулът е суперхрана за хора, живеещи с диабет. Изследванията показват, че балансът на сложни въглехидрати и протеини осигурява бавен, постоянен източник на глюкоза вместо внезапния скок, който може да възникне след ядене на прости въглехидрати“, допълва д-р Строков. 

Той споделя и за резултатите от проучване на MD Anderson Cancer Center, публикувано в eBioMedicine , което проследява 48 затлъстели мъже и жени с анамнеза за колоректален рак (CRC) или предракови полипи в продължение на 16 седмици, докато те консумират чаша сух боб (Phaseolus vulgaris).

Анализът на проби от кръв и изпражнения, взети по време и след проучването, разкрива бързи и значителни промени в здравето на червата навсякъде, особено с увеличаване на популацията на полезни бактерии ( видове Faecalibacterium, Eubacterium и Bifidobacterium ) и намаляване на броя на патогенните бактерии.

„В продължение на осем седмици здравето на червата на участниците се подобри, белязано от увеличаване на полезните бактерии, които предпазват от вредни бактерии“, споделя лекарят, цитирайки изказването на Кари Даниел-Макдугъл, асистент професор по епидемиология от института, извършил изследването.

“По-специално, когато участниците се върнаха към диетата си преди проучването, без чаша боб на ден, здравето на червата им и здравата бактериална популация намаляха в рамките на четири седмици”, допълва експертът.

Още: Боб - може ли да се яде при диабет

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com