Диетолог: Закусвайте това веднъж седмично, за да сте здрави

18549
Диетолог: Закусвайте това веднъж седмично, за да сте здрави
Снимка: DanaTentis / Pixabay

Закуската е най-важното хранене за човек, затова е важно тя да бъде балансирана във всички хранителни вещества, тоест откъм протеини, мазнини и въглехидрати. Това заяви руската диетоложка и гастроентероложка Нурия Дианова, цитирана в руски медии. Тя посочи какво трябва да включва здравословната закуска. 

„Една от достъпните и здравословни опции е комбинация от яйца, хляб и зеленчуци. „За една жена това ще е едно яйце, мъжът може да изяде максимум две. Към това е необходимо да се добави хляб, но не бял, а типов или ръжен”, допълни Дианова.

Доматите са противопоказни за вас, ако имате тези болести

Диетоложката Елена Соломатина каза, че доматите, въпреки голямото количество витамини и минерали, могат да бъдат и вредни, писаха руски...

Особено полезен за мъжете ще бъде омлетът със задушени домати, който според нея има благоприятен ефект върху функцията на простатната жлеза, повишава подвижността на сперматозоидите поради ликопена, който се съдържа в задушените домати. Също така, според диетоложката, закуската трябва да включва фибри, например под формата на зеленчуци и салати. „За яйце са подходящи всякакви зеленчукови ястия: домашно лечо, маруля, домати, кисело зеле и така нататък. Тази комбинация ще бъде идеална и не много скъпа закуска. Може да се повтаря няколко пъти седмично, като се редува с други “, каза поясни специалистката.

Друга здравословна закуска са овесените ядки. За да запазите по-дълго чувството за ситост след овесена каша, Дианова съветва да ги допълвате с храни, съдържащи протеини и мазнини. Например към овесена каша може да се добави всеки здравословен протеиново-маслен продукт: примерно парче сирене. „Жените се нуждаят от 20-30 грама, мъжете могат да приемат до 50 грама сирене, в зависимост от телесното тегло. Може да има и други разновидности на каша. Това ще бъде хармонична закуска от евтини продукти“, добави лекарката.

Като опция за „мързелива“ закуска Дианова предлага мюсли, но съветва да се обърне внимание на състава при покупката. „Трябва да изберете комплекти с добавка на сушени банани, горски плодове, без захаросани плодове. Налейте мляко, кисело мляко, добавете едно яйце и парче сирене, както и банан като фибри. Може да е мързелива закуска - за разнообразие. Но ядките или царевичните пръчици, особено с глазура, категорично не препоръчвам редовно да се консумират, защото бързо предизвикват повторно чувство на глад и повишават нивата на кръвната захар “, заключи Дианова.

Преди това тя бе обяснила неочакваните ползи от вегетарианството за здравето и планетата. Според нея привържениците на растителното хранене страдат по-малко от хронични заболявания и по-лесно се освобождават от излишните килограми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com