Добавете тези билки към рутината си, за да облекчите симптомите на менопаузата

2029
Добавете тези билки към рутината си, за да облекчите симптомите на менопаузата
Снимка: iStock/Guliver

Менопаузата е естественият спад на производството на женски репродуктивен хормон и приключването на менструалния цикъл на жената. Обикновено започва през 40-те или 50-те години.

Честите симптоми на менопаузата включват горещи вълни, вагинална сухота, втрисане, нощно изпотяване, наддаване на тегло, нередовен цикъл, лабилни настроения, намалено сексуално влечение, лош сън, загуба на костна маса, главоболие, тревожност и депресия.

Лекар: Промените, които настъпват по време на менопауза и как да се справите с тях

Тъй като това е напълно естествен процес, лечението се фокусира предимно върху управлението на симптомите. Предлагат се разнообразни фармацевтични лекарства, но рискът от странични ефекти кара много жени да използват алтернативни терапии заедно с или вместо  конвенционалните лечения.

Ето 6 билки и добавки, които обикновено се използват за справяне със симптомите на менопаузата, плюс доказателствата зад тях и съответната информация за безопасност.

1. Масло от вечерна иглика

Семената на вечерна иглика (Oenothera biennis) се използват за направата на масло от вечерна иглика (EPO).

Това цъфтящо растение е родом от централна и източна Северна Америка и маслото от семена често се използва за лечение на симптоми на менопауза като горещи вълни и загуба на костна маса.

И все пак резултатите от проучването са смесени.

Едно по-старо проучване заключава, че EPO не е по-ефективен от плацебо за смекчаване на горещите вълни. Въпреки това, по-скорошно проучване отбеляза, че EPO е приблизително 10% по-ефективен за намаляване на тежестта на горещите вълни от плацебо.

Друго по-старо проучване сравнява добавка с калций и комбинирана добавка с ЕПО, калций и омега-3 за спиране на костната загуба при жени преди и след менопауза. И двете групи запазват костната минерална плътност, но добавката EPO не е по-ефективна от калция.

Краткосрочната употреба на EPO обикновено е безопасна за повечето възрастни. Докладваните нежелани реакции са леки, но могат да включват гадене и стомашна болка.

EPO може да взаимодейства отрицателно с определени лекарства за ХИВ. Трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, преди да приемете EPO, особено ако приемате други добавки или лекарства

2. Мака

Мака (Lepidium meyenii) е перуански зеленчук от семейство Brassica, заедно с броколи, зеле и брюкселско зеле.

Използва се от векове в традиционната народна медицина за лечение на физически заболявания като анемия, безплодие, хормонален дисбаланс и определени симптоми на менопаузата като намалено сексуално влечение, настроение и вагинална сухота.

Доказателствата за ефикасността на мака при менопауза са много ограничени. Въпреки това, няколко малки проучвания показват, че той е значително по-ефективен от плацебо за повишаване на сексуалното влечение и намаляване на психологически симптоми като тревожност и депресия.

Не са документирани значими неблагоприятни ефекти, но има много малко данни за безопасност. Не е известно дали мака пречи на лекарствата, така че е най-добре да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да я приемете.

Нещо повече, неотдавнашният скок в популярността на мака я прави особено податлива на замърсяване и други проблеми с контрола на качеството по време на производството.

Ако планирате да го използвате, уверете се, че го купувате само от реномирани марки, които използват тестване на трети страни за чистота и ефикасност.

3. Соя

Соевите зърна могат да се похвалят с богат запас от изофлавони, които са структурно подобни на хормона естроген и могат да упражнят слаби естрогенни ефекти в тялото ви.

Много често срещани симптоми на менопаузата са свързани с намаляване на производството на естроген. Следователно се смята, че соята помага за облекчаване на симптомите поради естроген-подобните си свойства.

Соевите храни са много безопасни и като цяло полезни, при условие че нямате алергия към соя.

Минимално преработените соеви храни като соя, тофу и темпе имат най-добър хранителен профил и най-високо съдържание на изофлавони.

И все пак безопасността на дългосрочното допълване с високи дози соеви изофлавони е по-малко сигурна. Честите нежелани реакции могат да включват стомашна болка и диария. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги, преди да добавите добавки със соев изофлавон към вашата рутина.

4. Ленено семе

Лененото семе (Linum usitatissimum), известно още като ленено семе, е естествено богат източник на лигнани.

Тези растителни съединения имат химична структура и функции, подобни на тези на хормона естроген. Ленът понякога се използва за облекчаване на симптомите на менопаузата като горещи вълни и костна загуба поради предполагаемата му естроген-подобна активност.

Преглед на 11 проучвания установи, че ленените семена намаляват честотата и продължителността на горещите вълни, но не повече, отколкото в контролните групи.

В малко, 3-месечно проучване при 140 жени в менопауза, тези, които са приемали ленено семе, съобщават за значителни подобрения в различните симптоми на менопаузата и цялостното качество на живот.

Все пак ленените семена са богати на хранителни вещества и се считат за много безопасни. Те са чудесен начин да увеличите приема на фибри и здравословни мазнини, независимо от ефекта им върху симптомите на менопаузата.

5. Женшен

Женшенът е едно от най-популярните билкови лекарства в света.

Използван от векове в традиционната китайска медицина, се смята, че засилва имунната функция, здравето на сърцето и енергийните нива.

Съществуват няколко вида, но корейският червен женшен най-често се изследва във връзка с менопаузата.

Преглед от 2016 г. на 10 проучвания предполага, че корейският червен женшен може да засили сексуалното желание и да подобри настроението и общото чувство за благополучие при жени в менопауза.

Краткосрочната употреба на корейски червен женшен изглежда безопасна за повечето възрастни.

Въпреки това, кожен обрив, диария, виене на свят, затруднено заспиване и главоболие са сред най-честите нежелани реакции. Може също така да наруши контрола на кръвната захар, така че може да е неподходящо, ако имате диабет.

Женшенът може да взаимодейства отрицателно с някои лекарства за кръвно налягане, холестерол и разреждане на кръвта. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги, преди да опитате женшен, особено ако приемате такива лекарства.

6. Валериан

Валериана (Valeriana officinalis) е цъфтящо растение, чиито корени се използват в различни практики за билкова медицина, за да предизвикат релаксация и усещане за спокойствие.

Понякога наричан „валиум на природата“, валерианът се използва за лечение на симптоми на менопауза като безсъние и горещи вълни. Липсват убедителни доказателства за неговата ефикасност, но предварителните данни са обещаващи.

Малко проучване при 68 жени в менопауза установи, че добавките с валериана са значително по-ефективни за намаляване на субективната тежест на горещите вълни, отколкото плацебо. Друго малко проучване при 60 жени в менопауза открива подобни резултати.

В още едно проучване при 100 жени в менопауза комбинацията от валериана и маточина е значително по-ефективна за подобряване на качеството на съня, отколкото плацебо.

Как да отслабнете и да останете щастливи по време на менопауза

Валерианът има прилична безопасност, но се свързва с леки странични ефекти, като храносмилателни разстройства, главоболие, сънливост и световъртеж.

Приемът на валериана не се препоръчва, ако приемате някакви лекарства за сън, болка или тревожност, тъй като може да има комбиниран ефект. Може също така да взаимодейства отрицателно с добавки като кава, мелатонин и жълт кантарион.

За много жени менопаузата причинява неудобни физически и психологически симптоми, като горещи вълни, затруднено заспиване, тревожност и депресия.

Фармацевтичните продукти се считат за най-ефективното лечение, но много жени предпочитат естествените алтернативи.

Билки и храни като мака, соеви зърна, корен от валериана, черен кохош, ленени семена и червена детелина са сред най-популярните добавки за менопауза, но повечето от тях нямат сериозни доказателства в подкрепа на употребата им.

Подобно на фармацевтичните продукти, билковите добавки могат да имат странични ефекти и да взаимодействат отрицателно с определени лекарства. Винаги трябва да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да добавите добавки към вашата рутина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com