Доказано: Този камък има космическа сила, трябва да го имате вкъщи

6905
Доказано: Този камък има космическа сила, трябва да го имате вкъщи
Снимка: iStock

Много често откритията, които българските археолози и учени правят, ги приемаме за верни само ако получат потвърждение от западни университети и експерти. Така се случи и с ролята на природните кристали, които са в изобилие в България. И още от неолита стоят заровени в земята около вулканични изригвания от незапомнени времена. Колко хора са чували за вълшебните свойства на кристалите от Мадан? Факт е, че те красят витрините на местните хора, но цената им се вдига всеки път с появата на поредния западен търговец, който ги пазарува на килограм, докато изразява възхитата си.

Такава е и историята с най-масовия планински кристал - кварцът. Трябваше да излезе научно изследване на сътрудник от Университета на Манчестър, който да ни отвори очите за магическите свойства на този кристал, използвани още от предците ни преди 6000 година.

"Изглеждаше като стъкло, но след това забелязахме, че е с различен цвят. И започнахме да си мислим: "По дяволите, може би е нещо друго", казва Ник Овъртън от Училището по археология към Университета на Манчестър, Обединеното кралство, пред Live Science. Той е водещ автор на изследването, публикувано в Cambridge Archaeological Journal, което има за цел да обясни точно защо един планински кристал - вид кварц, който е чист като стъкло или вода - се среща толкова често в неолитни обекти около Великобритания и Ирландия.

Резултатите са базирани на поредица от изследвания, направени в едно от мегалитите - Дорстоун Хил, в Херефордшър, на границата между Англия и Уелс.

"Общо 337 парчета, това е една от, ако не и най-голямата колекция от обработен планински кристал във Великобритания и Ирландия", отбелязва списанието като разкрива тайни от неолита.

Хълмът Дорстоун е дом на така наречените "зали на мъртвите" - две гигантски церемониални надгробни могили, открити за първи път преди близо десетилетие, които вероятно са създадени, за да увековечават в голям мащаб местната общност и лидери.

Според изследователите кварцът е използван в погребални практики. "Отличителният и екзотичен характер на планинския кристал в Дорстоун би превърнал моментите на обработка на този материал във важни събития", обяснява се във изследването.

"Технологичните и други доказателства показват, че тези събития са били предприети по много специфични начини и намирането на камъните почти винаги е било в контекста на погребение, в тясна връзка с кремираните останки на мъртвите."

Какъв е този екзотичен характер на камъните?

Племената от каменната ера се опитвали да намерят начин да почетат починалите членове на общността. Започнали да работят върху екзотичен кристал, донесен в селището от близо 160 километра. Изглеждал чист като вода - но когато го завъртели малко, за да уловят светлината, създавал дъги. А когато удряли две парчета едно в друго,създава бърз проблясък на синя светлина, който се появява там, където са се докоснали.

Нормално е да си помислят, че камъкът е специален. Магически. Така си мислели обаче всички местните народи от Австралия, Амазонка и племената в Северна Америка като приписвали духовно или церемониално значение на камъка заради неговите изключителни свойства.

И в Дорстоун хората го почитали като отличителен и различен камък ", казва Овъртън пред Live Science. И добавя, че това е било изключително вълнуващо преживяване - материалът е доста рядък и доста характерен в този период, когато няма стъкло или друг твърд прозрачен материал.

Затова и древните хора не го обработвали както другите натрошени камък, открити на мястото. Скалният кварц не е бил оформен в инструменти, в специфични форми - защото бил свещен, обяснява изследването.

Кварцът се открива и на други британски и ирландски гробни места от същия период, но досега е бил пренебрегван - въпреки че рядкостта на камъка в региона означава, че неолитните хора, които са го поставили там, трябва да са положили доста усилия, за да го направят.

Кристалният шепот от Оходен "Дорстоун не е изолиран пример", пишат авторите на изследването.

И са прави. Преди години този камък изскочи и при археологическите разкопки на праисторическото селище от първата земеделска цивилизация в местността край врачанското село Оходен. Тогава археологът от Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски, ръководител на археологическите проучвания на селището, показа намерени различни видове обсидиан (вулканично стъкло) и кварц (планински кристал).Той припомни също, че няма находища на обсидиан на територията на страната, а най-близките са в Карпатите и Мала Азия. Впоследствие, при изследване на намерените пластини от обработено вулканично стъкло се оказа, че те са доставени в раннонеолитното селище точно от Азия .

По същото време археолозите за първи път там попаднаха и на обработен планински кристал - малко прозрачно парче с изключително остри режещи страни.Георги Ганецовски посочи, че това доказва, че местните праисторически занаятчии не само майсторски са обработвали кремък, превръщайки го в различни оръдия на труда, с които дори са търгували, а са се справяли и с твърди кристали, което е трудно и за съвременните технически средства.

По късно започнаха да излизат местни изследвания, че кварцът, който е един от най-богатите кристали открити по земната кора, е камък, който човек привлича в живота си и който ще подпомогне развитието на неговата осъзнатост.

Оказва се, че при неосъзнатите умове, камъкът работи подсъзнателно. За осъзнатите, кристала добавя по-голяма светлина и позитивна енергия в живота им, която интегрират на земята. Приличайки на пирамидите по това че канализират високочестотна енергия във физическото измерение, чистия кварц и кварцовите кристали представляват перфектната материална форма, на една и съща вълна на трептене с космическата сила.

Планинския кристал отразява чиста била светлина, която може да бъде канализирана в мислите, чувствата, думите и действията през деня. Затова камъкът стимулира по-фините, едва доловими полета на съществуване, които след това могат да бъдат интегрирани и проявени в живота на дадения човек.

"Въпреки че кристалът може да се използва за комуникация между умовете, неговата по-висша цел е в служба на човечеството за премахване на болката и страданието" - Марсел Вогел, старши научен сътрудник в IBM от 30 години и уважаван изследовател в областта на кварцовите кристали.

Нещо повече - забележителните геометрични модели на кварцови кристали в природата са обект на научно изследване от векове насам.През 1660 г. датския учен Николас Стено извършва точни измервания на кварцови кристални структури и установява, че ръбните ъгли на кварцовите кристални лица са постоянни. Това става известно като Стеновия закон за кристалографията.

Съвременната наука е открила, че кварцовият кристал съдържа 46% силиций и 53% кислород.

Как обаче това са го разбрали древните хора?

Съществува вярване сред шаманската култура, че планинския кристал е шаманът, а шаманът е кристалът. Няма разлика между двете. Поради това, камакът е перфектният инструмент на шамана и се използва в ритуали по целия свят. В шаманските лечебни сесии, както и при домашното лечение, кристалите се втриват в засегнатата част на тялото, за да премахнат болестите. Кристалът може да се постави върху болезнена част от тялото и да се остави там, за да се възстанови баланса на телесното състояние. Така се премахнат всякакви запушвания на енергиите, които водят до различни заболявания.

8 доказателства, че сте израснали в лошо семейство

Безпокойство, прикриване на истинските чувства, ниско самочувствие – за съжаление, някои родители успяват да предадат всички тези...

Еволюцията на кварцовия кристал е много сходна като тази на хората. Кварцовите кристали са заченати в утробата на земята и узряват там докато не се появят на повърхността на земята, много подобно по начина, по който ембриона е в топлината на майчината утроба докато духа му се заземява във физическото тяло преди да навлезе в материалния свят.

Любопитна подробност е, че всеки кристал е уникален и различен от другите, всеки притежава своя личност, уроци и преживявания (както при хората). Целта и съдбата на двамата е да се обединят с космическото съзнание и да проявят това в материалния свят. Кристалите и човека могат да работят заедно в този процес и да послужат за еволюцията на другия. Когато това се случи, съзнанието открива нови светове. Когато лечебната същност на кварцовите кристали трепти със същата честота като тази на човешката душа, се появяват необятни хоризонти на надежда и радост.

Програмирането на кристали

Една отличителна способност на планинския кристал е че може да се програмира с намерението на човека, който работи с него. Може да бъде зареждан и със специфична енергия, независимо дали от природата или от хора.

Това е модерен метод, при който кристалът започва да съдържа конкретни мисли или качество на енергията (вибрация), която се желае да съдържа.За да бъде зареден с енергия от природата, например, кристалът ще абсорбира и впоследствие ще носи енергията от мястото, където е занесен.Друго отличително свойство на планинския кристал е способността да изчиства и измива енергията около него.Ето защо, например, може да се поставят бижута върху друза и да се усетят като очистени след няколко часа.Държейки минерал в ръката, някои хора изпитват незабавно успокоение на тялото, ума и емоциите си, изпадат в състояние на хармония и стават отворени към духовните полета.По време на медитация с планински кристал, камъка води до успокоение на нервната система на човек и му помага да фокусира вниманието си.

Много кристали са на възраст между 40 милиона и 400 милиона години и са като чипове с памет, които са записвали през цялото време честотите на растежа на планетата земя. Ако се научим да надхвърляме ограниченото ни съзнание за време и пространство, можем да започнем да се отнасяме към тези жизнени сили в собственото им еволюционно движение и да започнем да разбираме тяхната цел и съдба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com