Едно от най-добрите нещата за ядене след тренировка, което подобрява възстановяването

18661
Едно от най-добрите нещата за ядене след тренировка, което подобрява възстановяването
Снимка: iStock

Изследователите казват, че бадемите имат редица ползи за здравето, включително възстановяване след тренировка.

В проучване, финансирано от индустрията, изследователите казват, че яденето на две шепи бадеми на ден може да помогне на тялото ви да се възстанови от тренировка.

Изследователите казаха, че участниците в проучването, които ядат бадеми, съобщават за по-малко мускулни увреждания и умора след тренировките си.

Експертите са съгласни, че бадемите имат редица ползи за здравето, но отбелязват, че други ядки като орехите също могат да осигурят ползи.

Яденето на няколко шепи бадеми всеки ден може да ви помогне да се възстановите след тренировка, както и да подобрите общото си здраве.

Трябва ли да накисваме бадемите, преди консумация?

Тези констатации казват на спортистите, че диетата със спортно хранене трябва да бъде добра не само за постиженията, но и за здравето в дългосрочен план. Много спортисти са влезли в коловоза да консумират подсладена вода за въглехидрати. В други изследвания е доказано, че плодовете могат да бъдат заменени там и сега с тези констатации, че диетата за спортно хранене трябва да включва и ядки като бадеми.

Изследователите не са успели да определят кои хранителни вещества в бадемите осигуряват ползи, свързани с упражненията. Ниман каза, че главните заподозрени включват полифеноли - антиоксиданти, открити в кафявите кори на бадемите - и високите нива на витамин Е (също антиоксидант), открити в ядките.

Как е проведено изследването с бадемите

Клиничното изпитване включва 38 мъже и 26 жени на възраст между 30 и 65 години. Изследователите избраха да се съсредоточат върху лица, които не се занимават с редовни упражнения, тъй като това представлява по-голямата част от населението.

Около половината от проучвателната група беше поставена на диета, която включваше бадеми, докато останалите участници бяха инструктирани да ядат зърнено блокче със съответни калории всеки ден.

Пробите от кръв и урина бяха оценени в началото и в края на изследването, както и веднага след 90-минутен режим на упражнения, изпълняван всяка седмица. Програмата за упражнения включваше бягане на 50 метра совалка, вертикален скок, лежанка и упражнения за укрепване на гърба на краката.

Как бадемите помагат след тренировка

Изследователите казаха, че участниците в проучването съобщават за повече мускулни увреждания и болки след тренировките, заедно с намалена жизненост и повишена умора, тревожност и депресия.

Количеството бадеми, консумирано от изследваната група всеки ден, е равно на около две шепи ядки или две унции бадеми.

Констатациите не се равняват на препоръка хората да консумират толкова много бадеми на дневна база, а по-скоро осигуряват път за бъдещи изследвания на потенциалните ползи, свързани с упражненията, от яденето на ядки.

Какво мислят фитнес експертите за изследването на бадемите

Бадемите са богата на хранителни вещества закуска, която може да помогне на спортистите да достигнат върховата си производителност, тъй като осигуряват на тялото протеини, здравословни мазнини и ключови витамини и минерали. Те са с високо съдържание на витамин Е, който помага за защитата на клетките от оксидативно увреждане, причинено от упражнения.

Освен това проучванията са установили, че бадемите съдържат съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, причинено от упражнения и да подобрят възстановяването на спортиста, както и здравето на червата. Тъй като спортистите се стремят да достигнат своите върхови постижения, важно е да се гарантира, че получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят от диетата си. Добавянето на бадеми към хранителния план на спортиста може да осигури основни витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряване на физическото представяне и намаляване на увреждането на мускулите по време на възстановяване.

3 скрити ползи за здравето от бадемите, за които дори не подозирате

Размерът на порцията бадеми в проучването доставя повече от 12 грама протеин, но също така и повече от 340 калории, 12 грама въглехидрати и 28 грама мазнини.

Въпреки това, като се има предвид, че бадемите са много задоволителни и засищащи, е по-малко вероятно да преядете по-късно през деня. Освен това, стига да поддържате общия си прием на калории, като се има предвид полезността на бадемите. Това са висококачествени калории, протеини и мазнини.

Консумацията на бадеми в други форми, като например пиенето на бадемово мляко, може да не осигури същите ползи за здравето, ако напитката е направена от бадеми с отстранена полифенолна обвивка - какъвто вероятно е случаят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com