3 скрити ползи за здравето от бадемите, за които дори не подозирате

5243
3 скрити ползи за здравето от бадемите, за които дори не подозирате
Снимка: iStock/Guliver

Бадемите, които често са почитани като вкусна и удобна закуска, предлагат много повече от възхитителна хрупкавост. Освен превъзходния си вкус, бадемите крият съкровищница от скрити ползи за здравето, които може да ви изненадат. Въпреки че са широко известни със своите полезни за сърцето мононенаситени мазнини и съдържание на витамин Е, има три по-малко известни здравословни предимства, които бадемите носят.

Укрепване на чревното здраве

Бадемите са естествен източник на фибри, които играят решаваща роля за поддържане на здрава храносмилателна система. Съдържанието на фибри спомага за редовното движение на червата, предотвратява запека и насърчава процъфтяващия чревен микробиом. Балансираният чревен микробиом е свързан с различни аспекти на здравето, включително имунната функция, психичното благополучие и дори управлението на теглото. Пребиотичните свойства на бадемите осигуряват храна за полезните чревни бактерии, като допринасят за оптимален микробен баланс и цялостно добро храносмилане.

Бадеми за СЪН: Защо трябва да ядете бадеми преди лягане?

Регулиране на кръвната захар

За хората, които се грижат за поддържането на стабилни нива на кръвната захар, бадемите могат да бъдат забележително допълнение към диетата им. Проучванията показват, че комбинацията от здравословни мазнини, фибри и протеини в бадемите допринася за подобряване на гликемичния контрол. Ниският гликемичен индекс на ядката помага да се предотвратят бързите скокове на кръвната захар след хранене. Включването на бадемите в храненията или ползването им като закуски може да помогне за стабилизиране на енергийните нива, намаляване на апетита и минимизиране на риска от диабет тип 2.

Подобряване на здравето на костите

Бадемите съдържат редица хранителни вещества, които допринасят за здравето на костите. Калцият е жизненоважен за здравите кости, но бадемите осигуряват магнезий и фосфор - два по-малко известни, но също толкова важни минерала за плътността и здравината на костите. Магнезият, по-специално, подпомага усвояването на калция и играе роля в минерализацията на костите. Редовната консумация на бадеми може да допълни храните, богати на калций, за насърчаване на оптималното здраве на скелета, особено за предотвратяване на остеопорозата и фрактурите.

Лекар: Яжте шепа бадеми всеки ден и с тялото ви ще се случи това

Включването на бадемите в диетата ви е сравнително лесно, независимо дали избирате да закусвате с цели бадеми, да добавяте нарязани бадеми към салати или да използвате бадемово масло за намазване. Все пак умереността е от ключово значение, тъй като бадемите са калорични. Препоръчителният размер на порцията обикновено е около една малка шепа, което е около 1 унция или 23 бадема.

За да се възползвате от скритите ползи за здравето от бадемите, помислете дали да не ги включите в ежедневието си. Независимо дали искате да подпомогнете храносмилателната си система, да регулирате нивата на кръвната захар или да укрепите костите си, тези невзрачни ядки могат да изиграят важна роля за подобряване на цялостното ви благосъстояние. Не забравяйте, че макар бадемите да предлагат невероятни предимства, поддържането на разнообразна и балансирана диета заедно със здравословен начин на живот е в основата на оптималното здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com