Ето как ЗАВИНАГИ да се отървете от миризливките вкъщи

38854
Ето как ЗАВИНАГИ да се отървете от миризливките вкъщи
Снимка: iStock/ Guliver

Миризливки, зелени бръмбари, вонещеници или кафяви мраморни дървеници се наричат летящите насекоми от разред полутвърдокрили, които забелязваме да пълзят често по прозорците или по прането.

Възрастните представители на вида Palomena prasina имат ярко зелен цвят през пролетта и лятото, а през есента придобиват по-тъмен зелено-кафяв или бронзово-кафяв цвят.

Когато са застрашени или раздразнени, миризливите им жлези отделят неприятна специфична миризма, заради която буболечките са получили названието си.

Домашни начини да се избавите от миризливки

Когато си имате работа с миризливки, трябва да се уверите, че те нямат шанс да влязат в дома ви, особено през есента, когато най-вероятно биха опитали да се подслонят при вас.

Запушете процепи и дупки, които намирате, особено около врати, прозорци, отдушници, климатици, таванско осветление, мазета. Веднъж влезли в стените ви, тяхното контролиране става много трудно, така че по-добре вземете превантивни мерки навреме. За целта можете да използвате силикон, като напръскате със спрей от вътрешната страна на стените за по-голяма сигурност. Този механичен подход би трябвало да е достатъчен, за да предотврати нашествие, ако е извършен навреме.

Ако не искате да използвате химически пестициди, можете да използвате естествени такива

Най-добрият инсектицид под формата на пудра, който можете да използвате е диатомита. Ако наръсите с него вътре и вън от дома си, вие ще създадете една своеобразна бариера за миризливките. Веднъж влезли в контакт с този продукт, буболечките ще се дехидратират и ще умрат. Можете също да ги поръсите с пудрата, когато ги видите, което ще има същия ефект.

Смес от чесън на прах и вода, напръскана по первазите на прозорците и прага на вратите също е с доказан репелентен ефект срещу този вредител. Запомнете – сместа няма да ги убие, а само прогони. Същият ефект би имала и ментата.

Третирайте различни места и повърхности със смес от ментово олио и вода и вие успешно ще запазите буболечките настрана от дома си.

Прах от котешка мента (коча трева) също може да се използва, разпръскайте я в градината и къщата си, особено в зоните, които предразполагат появата на миризливки. Можете да си отглеждате коча трева в градината като по-дълготрайно решение за защита от вредители.

Миризливките не харесват и аромата на кедър, но ако тези методи не с достатъчен репелентен ефект, то вие може да решите да използвате химически продукти, за да предотвратите инвазия на дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com