Ето коя риба да ядем, за да понижим кръвното налягане

3577
Ето коя риба да ядем, за да понижим кръвното налягане
Снимка: iStock

Високото кръвно налягане може да бъде опасно, тъй като натоварва допълнително органите, включително мозъка и сърцето. Ако не се лекува, това може да доведе до спешни случаи като инсулти и инфаркти. Тъй като не малко хора са с високо кръвно налягане, е добре да знаете как да го понижите. Както при много други здравословни състояния, диетата играе голяма роля за кръвното налягане. По-конкретно, известно е, че консумацията на храни с високо съдържание на сол значително повишава нивото му. За щастие диетата също може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Ползите от редовното консумиране на риба

Съществуват различни аспекти на нездравословния начин на живот, които могат да окажат влияние върху кръвното налягане, като например пиене на твърде много алкохол или кофеинови напитки, наднормено тегло, тютюнопушене, липса на физически упражнения, консумация на твърде много сол и недостатъчно плодове, и зеленчуци. Съществуват няколко начина за намаляване на високото кръвно налягане без лекарства, например консумирането на храни, които съдържат калий, магнезий и витамини от група В. Те са веществата, които търсите, за да допринесете за поддържането на нормално кръвно налягане.

Ето така се пържи вкусна РИБА, без да умирисвате цялата къща

КАК ПИКШАТА НАМАЛЯВА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ?

Пикшата е вид риба, който е застрашен от изчезване, а в същото време много важен. Лекарите специално препоръчват редовното ядене на пикша на пара като начин за понижаване на високото кръвно налягане, известно още като хипертония. Особено задушената пикша е силен източник на калий и витамини от група В, като ниацин, В3, В6 и В12. Тези важни витамини и минерали могат да помогнат за предпазване от оксидативен стрес, който с течение на времето може да увреди клетките. Известно е, че калият предотвратява високото кръвно налягане, тъй като помага на организма да се освободи от натрия. Специалисти по сърдечни заболявания обясняват: "Колкото повече калий приемате, толкова повече натрий губите чрез урината. Калият също така помага за намаляване на напрежението в стените на кръвоносните съдове, което спомага за допълнително понижаване на кръвното налягане. Увеличаването на калия чрез диета се препоръчва при възрастни с кръвно налягане над 120/80, които иначе са здрави.

Видове риба, които е по-добре да не консумираме

КАКВИ ДРУГИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ИМА ПИКШАТА?

Най-голямата полза е, че пикшата е богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини, за които е известно, че подпомагат здравето на сърцето и мозъка. Тя често е предпочитана от тези, които се опитват да отслабнат, тъй като е нискокалорична, но с високо съдържание на протеини. За Омега-3 мастните киселини е известно още, че имат и противовъзпалителни свойства. Хроничните възпаления могат да бъдат фактор, допринасящ за сърдечни заболявания и други заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система.

ИМАТЕ ЛИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?

За високо кръвно налягане се счита 140/90 милиметра живачен стълб или по-високо. За идеално кръвно налягане обикновено се смята това между 90/60 милиметра живачен стълб и 120/80 милиметра живачен стълб.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com