Фантастичните ползи от черешите, за които не сте и предполагали

17410
Фантастичните ползи от черешите, за които не сте и предполагали
Снимка: iStock

Черешите съдържат редица полезни хранителни вещества, като витамин С и антиоксиданти. Някои доказателства сочат, че те също могат да помогнат за намаляване на възпалението, защита на здравето на сърцето и подобряване на съня като част от здравословна диета.

Ползите за здравето от черешите могат да зависят от редица фактори, като сорта череши, какво количество и колко често се консумират.

Нека да разгледаме научните доказателства за ползите за здравето от черешите.

1. Ползи при възпаление

Възпалението е част от естествената реакция на тялото към заболяване или нараняване. В краткосрочен план то може да бъде полезно. Въпреки това, дълготрайното възпаление е свързано с много хронични състояния.

Въпреки че диета, която обикновено е богата на плодове, зеленчуци и фибри, може да помогне за намаляване на възпалението, черешите могат да бъдат особено полезни като част от противовъзпалителна диета.

Според преглед от 2018 г., 11 от 16 изследвания върху череши и възпаление при хора показват, че те намаляват възпалението. Това се отнася както за тръпчивите, така и за сладките сортове череши и включва  плодове, сокове и концентрати.

2. Ползи при подагра

Противовъзпалителните свойства на черешите могат да помогнат и при подагра. Подаграта причинява внезапна и силна болка в ставите. Това се предизвиква от високи нива на пикочна киселина в кръвта. Един преглед от 2018 г. заяви, че консумацията на череши може да помогне на човек да поддържа умерени нива на пикочна киселина в тялото.

Замразяване на череши - за какво да внимавате?

В прегледа се обсъжда проучване от 2012 г., което установява, че приемането на черешов концентрат или яденето на череши води до 35% намаление на епизодите на подагра за период от 2 дни. Този ефект остава същият независимо от пола, телесното тегло, приема на пурин и алкохол, употребата на диуретик и употребата на лекарства против подагра.

3. Ползи за здравето на сърцето

Диета, богата на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на наситени мазнини, е най-добра за здравето на сърцето. Въпреки това, черешите могат да бъдат особено ценни в здравословна диета, тъй като показват потенциал за понижаване на кръвното налягане.

Прегледът от 2018 г. споменава няколко проучвания, в които различни черешови продукти понижават кръвното налягане. Едно такова по-старо проучване при жени с диабет установи, че приемането на 40 грама концентрат от тръпчиви череши на ден в продължение на 6 седмици значително понижава кръвното налягане.

Високото кръвно налягане е значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Черешите съдържат няколко хранителни вещества, които могат да помогнат при кръвното налягане, включително полифеноли и калий.

Сто грама сурови сладки череши съдържат около 5% от дневната стойност на калий на човек, което е 4700 милиграма. Адекватният прием на калий е важен за поддържане на здравословно кръвно налягане.

4. Ползи за съня

Според проучване от 2013 г., черешите са богат, естествен източник на мелатонин, който е невротрансмитер и влияе върху съня и настроението. Мелатонинът може да бъде полезен за тези, които имат безсъние, тъй като това е химикалът, който предизвиква сънливост.

Друго проучване от 2013 г. включва участници на възраст между 20 и 85 години. Наред с други резултати, изследователите са изследвали ефектите върху съня на тези, които са яли продукт на черешова основа, и тези, които са приемали плацебо.

Сред участниците, които са консумирали продукта на черешова основа, сънят и нощната почивка значително се подобряват. По-възрастните участници са имали още по-забележимо подобрение.

Жълти или червени череши - кои да изберете?

5. Ползи за възстановяване при упражнения

Редовните упражнения са важна част от здравословния начин на живот. Въпреки това, това може да доведе до болки в мускулите или дори до нараняване.

Мета-анализ от 2020 г. включва участници, които са консумирали тръпчив концентрат от череши на прах или сок в продължение на 7 дни до 1,5 часа преди тренировка. Резултатите разкриват, че консумацията на тръпчиви череши подобрява издръжливостта на човек по време на тренировка. Това вероятно се дължи на неговия нисък гликемичен индекс и противовъзпалителни, антиоксидантни и подобряващи притока на кръв свойства.

Учените трябва да проведат повече изследвания, за да определят дали черешите могат да намалят времето за възстановяване и болката след тренировка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com