Главоболието може да е симптом на сериозно заболяване

6696
Главоболието може да е симптом на сериозно заболяване
Снимка: iStock

Главоболието е често срещано заболяване, което почти всеки изпитва в даден момент от живота си. То може да варира от лек дискомфорт до изтощителна болка и може да бъде причинено от различни фактори, като стрес, напрежение или липса на сън. 

Въпреки че повечето главоболия са безобидни и могат лесно да бъдат облекчени с болкоуспокояващи без рецепта или почивка, важно е да се признае, че главоболието може да бъде и симптом на сериозно заболяване.

Едно от най-тревожните състояния, свързани с главоболие, е мозъчен тумор. Въпреки че мозъчните тумори се срещат сравнително рядко, те могат да причинят постоянно и силно главоболие. Тези главоболия често са придружени от други симптоми като гадене, повръщане, припадъци или промени в зрението. 

Ако изпитвате главоболие, което прогресивно се засилва, не реагира на типичните средства за лечение на главоболие или е свързано с неврологични симптоми, от решаващо значение е да потърсите лекарска помощ, за да се изключат сериозни скрити причини.

Друго потенциално сериозно състояние, което може да се прояви с главоболие, е менингит. Менингитът е възпаление на мембраните, заобикалящи главния и гръбначния мозък. Заедно със силното главоболие хората могат да получат треска, скованост на врата, чувствителност към светлина и обрив. Менингитът изисква незабавна медицинска намеса, тъй като може да бъде животозастрашаващ. Ако подозирате менингит, е необходимо незабавно да потърсите спешна медицинска помощ.

Събуждате се с главоболие - лекар разкри какви са причините за това

В някои случаи главоболието може да е предупредителен знак за инсулт. Инсултът възниква, когато се наруши кръвоснабдяването на мозъка, което води до увреждане на мозъчните клетки. 

Внезапното, силно главоболие, особено когато е придружено от други симптоми на инсулт, като слабост от едната страна на тялото, неясен говор или загуба на координация, никога не трябва да се пренебрегва. 
Навременната медицинска помощ е от решаващо значение в случай на инсулт, за да се сведе до минимум възможността за дългосрочни усложнения или инвалидност.

Високото кръвно налягане или хипертонията също може да се прояви като главоболие. Въпреки че високото кръвно налягане често е безсимптомно, в някои случаи то може да причини главоболие, особено в задната част на главата. Ако изпитвате често главоболие заедно с други симптоми като замаяност, кръвотечение от носа или замъглено зрение, е необходимо редовно да проверявате кръвното си налягане и да се консултирате със здравен специалист за правилно лечение.

Лекар: Тези 6 симптома издават, че главоболието застрашава живота ви

Други потенциални сериозни причини за главоболие са аневризми, инфекции на синусите и темпорален артериит. Аневризмите са отслабени кръвоносни съдове, които могат да се спукат и да предизвикат внезапно и силно главоболие, често описвано като най-лошото главоболие в живота. Инфекциите на синусите могат да причинят пулсираща болка в лицето и главоболие, особено около очите и челото. Темпоралният артериит, възпаление на кръвоносните съдове в главата, може да причини постоянно главоболие, чувствителност на скалпа и болки в челюстта.

Въпреки че е важно да не изпадате в паника всеки път, когато изпитате главоболие, от решаващо значение е да сте наясно с възможността за сериозни основни причини. Ако имате главоболие, което се различава от обичайните ви главоболия, необичайно силно е или е придружено от други тревожни симптоми, препоръчително е да потърсите лекарска помощ. Вашият доставчик на здравни услуги може да оцени симптомите ви, да проведе необходимите изследвания и да осигури подходящо лечение или да ви насочи към специалист, ако е необходимо.

Помнете, че главоболието може да е симптом на сериозно заболяване, но това не означава непременно, че всяко главоболие е животозастрашаващо. Осъзнаването на предупредителните знаци, вслушването в тялото ви и търсенето на медицински съвет, когато е необходимо, може да ви помогне да си осигурите здраве и благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 май /валутен калкулатор/

3 хранителни добавки, които ще навредят на мозъка ви, ако се приемат ненужно

3 подправки, които ще направят корема ви плосък като дъска

Как правилно да подготвим кожата си за лятното слънце

Как да облекчим алергията към полени и цветен прашец с домашни средства?

20 ТОП съвета за здравословно хранене, когато се храните навън

Вземете си витамин У: Защо удоволствието е важно, когато става дума за това какво ядете?

Това са най-неемоционалните и студени зодии според астрологията

Кои са безсмислените навици, които тайно ви изтощават без да предполагате

4 знака, че Вселената иска да бъдете с конкретен човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com