Хормоните, съхраняващи младостта

5863
Хормоните, съхраняващи младостта
Снимка: iStock

Съхраняването на младостта е цел на всяка жена, за постигането на която отделя от времето и бюджета си за козметични процедури или естетична медицина, за анти ейдж козметика, детоксикация и хранителни добавки. Тайната на младостта обаче е скрита не в бурканчето с крем, а в тялото. Хормоните съхраняват младостта.

Кои са те и как да се възползваме от тях, за да не позволим времето да обримчи лицето ни в паяжина от неестетични фини линии?

Тайната - защо японките изглеждат толкова млади

Струва ни се, жителките на Страната на изгряващото слънце имат рецепта за вечна младост. Научни изследвания доказват, че процесът на ст...

1. Естрогенът е най-женският хормон. Той влияе на нормалното функциониране на редица тъкани и органи – репродуктивната ви система, сърдечно-съдовата, кръвоносната. Недостигът му води до преждевременно остаряване. Основната му задача е свързана с овулацията и оплождането на яйцеклетката, но участва и в контрола на метаболизма на мазнините и е регулира нивата на холестерола. Подпомага поддържането на тонизирана кожа и стройна фигура. Нивото на естроген в организма намалява с наближаване на менопаузата, а след нея – драстично до достигане на изключително ниски нива над 70-тата година на жената. За да съхраните младостта, тонуса и свежестта на кожата си при недостиг на естроген, не пропускайте да го набавите чрез менюто си. Увеличете консумацията на тиква, нар, соеви продукти, ленено семе, слънчоглед. Включете в ежедневното си меню поне едно ястие с леща, грах или боб. Подправяйте с риган, джинджифил, магданоз, за да повишите нивата на естроген в тялото си. Освен ползите за естрогена тези храни съдържат и множество безценни витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат съхраняване на младостта и поддържат кожата в добро състояние.

Стресът също води до понижени нива на естроген в тялото. Пълноценното хранене, добрият сън, умерената физическа активност, положителните емоции, минимизирането на стреса и качествената почивка помагат за поддържането на най-женския хормон в оптимални нива

2. Тестостерон. Този „мъжки“ хормон всъщност се синтезира и открива и в женското тяло. Излишъкът му е нежелан и предизвиква груба кожа, акне и редица неприятности със здравето и красотата на дамите, но недостигът му също е опасен и води до намаляване на либидото и проблеми с общото здравословно състояние. За съхраняване на младостта и силата на мъжете тестостеронът е толкова важен, колкото естрогенът при дамите.

3. Мелатонин. Този хормон на съня ви помага да съхраните младостта. Качественият 8-часов сън подпомага регенерацията на тялото и поддържането на свеж и отпочинал вид на кожата без тъмни кръгове около очите и петна.  Известен е като хормон на съня и младостта. За да подпомогнете синтеза му преустановете употребата на компютри, лаптопи, телефони и като цяло на всичко, излъчващо синя светлина, поне час преди лягане. Тъмнината подпомага синтеза на хормона, а светлината през деня преустановява образуването му от епифизата.  За да си осигурите добри нива на мелатонин, обзаведете спалнята с плътни завеси, непропускащи светлина, и прекарвайте последния час преди лягане с книга в ръка или спокойно отпуснати във ваната, осветена само от светлината на свещта. Добрите нива на мелатонина ще ви гарантират качествена почивка през нощта, която е от съществено значение за възстановяването на кожата и съхраняването на младостта.

Древната тайна на младостта и красотата

Всички знаят, че Клеопатра е една от първите жени, които успяват да запазят и удължат младостта си в продължение на много години. Крали...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com