Храните, които задължително се ядат сурови

7767
Храните, които задължително се ядат сурови
Снимка: Maison Boutarin / Pixabay

Много от нас дори не осъзнават, че не всички продукти могат да бъдат термично обработени. Избирайки метод за готвене, включващ термична обработка, хранителната стойност на продуктите се намалява значително. Когато готвите ще се изгубят редица микроелементи от тях, а при пържене – ценните витамини, с които продуктът е бил обогатен първоначално.

Ето защо използването на топлинна обработка е подходящо само в случаите, когато продуктът трябва не само да получи нови вкусови качества, но и да повиши усвояемостта му от организма. Ние ще ви изброим кои храни е по-добре да ядем сурови, за да внесем максимално хранителни вещества в тялото си.

Чесънът

Максималната полза от този зеленчук с пикантен вкус и аромат, може да бъде постигната единствено ако се консумира суров. При топлинна обработка на чесъна се разрушава витаминният и ензимният  му състав. Под въздействието на високи температури компонент като алицин изчезва без следа от чесъна. А това вещество има наистина чудодейни свойства. За максималното извличане на ползите от този ароматен зеленчук, добавете го към вашите любими ястия суров. Чесънът върви добре с всякакви първи и втори ястия, допълва вкуса им и им придава приятен аромат.

10 доказани ползи за здравето от чесъна

Чушките

Сладкият пипер е шампион по съдържание на полезни микроелементи и витамини. Също така съдържа доста рядко срещания витамин Р, подпомагащ доброто усвояване на аскорбинова киселина. По количество витамин С този вкусен зеленчук превъзхожда лимоните, касиса и шипките. Защо не включите сладките чушки в менюто си? Но е по-добре да ги ядене сурови. След термична обработка на този зеленчук около 40% от полезните вещества изчезват от състава му. За да може чушките да донесат максимална полза за тялото, опитайте се да ги добавите сурови към любимите си салати.

Цвеклото

Любителите на всякакви диети отдавна са избрали цвеклото за любимо и с удоволствие го включват в своята. И това не е изненадващо, защото цвеклото в състава си е истински склад на най-ценните микроелементи и витамини. В цвеклото има почти нулев процент мазнини, така че ползите от него за поддържане на фигурата са неоспорими. Ползите от този зеленчук обаче са огромни само ако бъде консумиран в суров вид. При топлинна обработка полезният състав в него се намалява с 25%.

Този древен индийски лек с чесън сваля холестерола и облекчава болките в ставите

Тиквата

Много домакини са свикнали да използват този есенен зеленчук за приготвяне на супи, сладкиши, зърнени храни и сосове. Ястията с тиква са много вкусни и пикантни и в същото време много здравословни. Този зеленчук съдържа много мазнини, етерични масла, органични киселини и витамини. Съдържа невероятно количество минерали, фибри и протеини. Идеален плод във всяко отношение, който трябва да бъде включен в ежедневната ви диета.

Но ако искате да обогатите тялото си с този полезен състав максимално, хапвайте сурова тиква. Можете спокойно да я добавяте към салати и зърнени храни, използвайте я и като добавка към кисело мляко и извара. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com