Храните, от които ни се доспива на секундата

5150
Храните, от които ни се доспива на секундата
Снимка: iStock

След хубавият обяд обикновено ви се доспива ужасно много, нали? Това е така, защото тялото ви се съсредоточава върху храносмилането и не отделя достатъчно енергия за другите процеси, като работене на компютър или подреждате на рафтове например.

Нормално е да се чувствате наистина доста сънени след приятния обяд. Можете да промените това единствено и само ако започнете да се храните с правилните хранителни продутки по време на обяд. Да, след хубав обяд на всеки му се доспива, но има някои храни, които ускоряват значително процеса.

Днес ще си говорим за храните, от които ви се доспива и не бива да хапвате по обяд, освен ако не сте готови са приятна, сладка дрямка:

1. Бадеми - Те помагат за отделяне на хормон, наречен триптофан, който отпуска мускулното напрежение и ви кара да се чувствате сънени. Ако обичате да хапвате ядки, просто изключете бадемите, когато става въпрос за обяд.

2. Мазна риба - В по-мазните риби(например сьомгата), се съдържа киселина, която има свойството да понижава стресовите хормони в кръвта. Също така повишава продукцията на мелатонин в кръвта, което е причина да се чувствате сънени и да ви се спи. Ето защо, добре е да избягвате консумацията на мазна риба на обяд, особено когато сте на работа. 

3. Банани - Да,знаем че те са любим десерт на наистина много хора, а и са толкова полезни. Просто те съдържат доста вещества, които водят до отделянето на вече познатият ви хормон триптофан, който е причина да ви се доспива. Бананите съдържат големи количества захар, калций и магнезий. Това е причината да не са подходящи за обяд.

4. Череши - Нека първо уточним, че тук става въпрос главно за киселите череши, които имат наистина доста високо съдържание на мелатонин. Шепа череши със сигурност няма да е достатъчна, за да ви се приспи. За разлика от шепата череши, черешовият сок със сигурност ще ви накара да се чувствате сънени за отрицателно време.

Какво се случва с органите ни докато спим, отговорът ще ви изненада

Позитивният ефект на съня върху физическото и емоционалното състояние на организма е резултат от цяла каскада от биохимични процеси, пр...

5. Сирене - От всички млечни продукти, определено сиренето има най-силен релаксиращ ефект, което води до сънливост. Това е така заради съдържанието на калций в състава му. Ако обичате сирене изключително много, хапвайте по обяд. В никакъв случай обаче не бива да го съчетавате с въглехидрати, например крекери. Ако направите това, няма как да се чувствате добре в следобедните часове. Въглехидратите засилват количеството трипофан в организма.

6. Тиквени семки - Те съдържат голямо количество цинк и магнезий, които имат свойството да засилват действието на трипофана. Комбинацията довежда до сънливост и засилва желанието за дрямка. Те не са много подходящи за обяд, но са чудесни за вечерта.

7. Орехи -За разлика от бадемите, орехите не съдържат голямо количество трипофан, но съдържат свой собствен източник на мелатонин. Освен бадемите, препоръчително e да избягвате и орехите по обяд, защото те приспиват организма и ще ви накарат да се чувствате доста уморени.

8. Чай от лайка – ако обичате да пиете чай през деня, избягвайте чая от лайка. Да, той има много полезни за тялото свойства, но също така има способността да ви приспи. Ето защо, най-доброто време да приемате този чай е вечер преди лягане, а през деня се насладете на по-освежаващи и ободряващи вкусове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com