Имате много останали кайсии? Направете това!

3573
Имате много останали кайсии? Направете това!
Снимка: Pixabay

Ако кайсиите са един от любимите ви плодове, имаме добри новини. Те са много добри за здравето, защото съдържат ценни витамини и антиоксиданти, а освен това лесно може да ги изсушите в домашни условия. Кайсиите са източник на витамини А и С, като и каротеноиди (бета каротин, лутеин и зеаксантин), полезни за кожата и очите. Също така са богати на фибри, които подобряват храносмилането и помагат да имаме редовен стомах. Ето как може да приготвите вкусни и полезни сушени кайсии, като използвате фурна или ги оставите на слънце.

Сушене на фурна

Ако не разполагате с дехидратор за плодове, може да използвате обикновена фурна, без да я загрявате до високи градуси. Изберете плодове, които са добре узрели, но не твърде меки. Кайсиите са много подходящи за сушене, защото са естествено сладки и не се налага да добавяте захар. Преди да преминете към процеса, измийте внимателно или накиснете във вода за няколко минути. След това изпълнете следните стъпки:

1. Първо разрежете кайсиите на две и извадете костилките. След това притиснете заоблената им страна (с кората) навътре, така че вътрешната (меката) част да изпъкне. По този начин тя се изсушава по-лесно.

2. Добре е предварително да обработите кайсиите с аскорбинова киселина (витамин С), за да запазите цвета им. Необходима ви е пропорция от 1 чаена лъжица витамин С на прах или ситно натрошени таблетки към 2 чаши вода. Също така може да използвате 1 супена лъжица пресен лимонов сок. Накиснете кайсиите за 5 минути с цел да ги предпазите от покафеняване.

3. Подгответе голяма тава, а на дъното поставете хартия за печене. Върху нея разпределете равномерно половинките от кайсиите, обърнати с меката част нагоре. Загрейте фурната на ниска степен между 80-90 °C.

4. Поставете тавата вътре, а ако фурната има две стойки, използвайте тази, която е по-близо до горния реотан. За изсушаването на кайсиите са необходими 12 часа при равномерна температура. Когато минат 6 часа, извадете тавата и обърнете плодовете с кората нагоре.

5. След като времето изтече, извадете тавата и оставете да изстине. Добре е да съхранявате кайсиите в стъклен буркан с капак.

Сушене на слънце

Ако сушите плодовете на слънце, е нужно температурата навън да е над 36°C, а влажността да е ниска. Процесът изисква 3-4 дни, а ето и няколко стъпки, които да следвате:

1. Срежете кайсиите на две и оставете в разтвор с витамин С за 5 минути.

Пържили сте риба вкъщи? Само за секунди ще забравите за миризмата, ако нагреете това

Ако не понасяте миризмата на риба, ако искате да я премахнете по-бързо и лесно или просто желаете да придадете приятен аромат на дома с...

2. Поставете ги в тава или поднос от материал като неръждаема стомана или фибростъкло, покрито с тефлон. Меката част на кайсиите трябва да е обърната нагоре.

3. Оставете на място с много добър достъп на слънчева светлина. Под тавата може да постелите листи алуминиево фолио, за да отразяват лъчите и да повишат температурата на сушене.

4. Добре е да покриете дъното на съда със спрей против залепване, а отгоре да поставите фина мрежа или тензух, за да защитите плодовете от замърсявания и насекоми.

5. За добро изсушаване на кайсиите са необходими около 4 денонощия. Вечер може да прибирате тавата на закрито, за да избегнете повишаване на влагата.

6. Когато кайсиите са готови, ги поставете във фризер за 48 часа. Това е нужно за елиминиране на бактериите и микроорганзимите. След това сушените плодове са готови за консумация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com