Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да помогнете на човек с тревожност и какво да не правите?

03 април 2024, 09:03 часа

Как изглежда безпокойството? 14 знака, че някой изпитва безпокойство

Тревожността е широко разпространено състояние, което засяга милиони хора по света. За да подкрепите някой, който изпитва безпокойство, е изключително важно да разпознаете както психологическите, така и физическите признаци. Също така е важно да подходите към темата с чувствителност и емпатия и без осъждане. Предлагането на изслушване, насърчаването на професионална помощ, ако е подходящо, и простото присъствие до тях може да промени значително живота им.

Психологически симптоми на тревожност

1. Раздразнителност: Хората с тревожност може да имат избухлив нрав. Дребните неща могат лесно да ги разстроят, което е по-скоро свързано с тяхната вътрешна борба, отколкото с настоящата ситуация.

2. Затруднено концентриране: Безпокойството може да разпръсне мислите, което затруднява фокусирането върху задачите. Това може да причини значителен спад в обхвата на вниманието и може да повлияе на начина, по който подхождат към ежедневните дейности.

3. Прекомерно безпокойство: Те могат да имат постоянна загриженост по различни теми, често до нереалистична степен.

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

4. Чувство на ръба: Хората с тревожност може да изглеждат непрекъснато напрегнати или неспособни да се отпуснат - сякаш постоянно се подготвят нещо лошо да се случи.

5. Страх от предстояща гибел: Те може да имат силен страх, който не винаги е свързан с логичен източник. Може да се почувства поразително, сякаш нещо ужасно е на път да се случи.

6. Избягване на социални ситуации: Безпокойството може да доведе до избягване на взаимодействия или събития поради страх да не бъдете осъдени, да се чувствате претоварени или да имате пристъпи на паника.

7. Нерешителност: Неспособността да се вземат решения, дори относно дребни или рутинни въпроси, поради страх от грешен избор може да измъчва тревожните хора.

Физически симптоми на тревожност

1. Треперене или треперене: Това може да се забележи в ръцете или краката и често е отговор на нервност или страх.

2. Недостиг на въздух: Може да забележите разтревожен приятел, който се мъчи да си поеме дъх или диша учестено.

3. Безпокойство или нервност: Те може да имат неспособност да седят неподвижно, краченето или постоянното движение могат да показват тревожност, особено ако няма друга причина за безпокойство.

4. Изпотяване: Прекомерното изпотяване, което не е причинено от топлина или физическо натоварване, може да бъде отговор на стрес или нервност.

5. Избягване на контакт с очите: Въпреки че не е изключително признак на безпокойство, постоянното избягване на контакт с очите може да показва дискомфорт или нервност в социални ситуации.

6. Промяна в гласа: Гласът на човек може да стане по-висок или може да говори по-бързо от обикновено, когато е тревожен.

7. Мускулно напрежение: Постоянното стискане на юмруци, стягането на челюстта или вдървената поза на тялото може да сигнализира за безпокойство.

Как да помогнете на човек, който има пристъп на тревожност: 9 съвета

1. Слушайте дълбоко и състрадателно

Попитайте човека как е и слушайте с цялото си тяло, без да мислите как ще отговорите. Практикувайте да присъствате напълно. Признайте техните емоции. Избягвайте фрази като „Ще се справиш с това“ или „Добре си“. Благодарете им, че споделят чувствата си с вас.

2. Не се опитвайте да ги поправите

Никой не е счупен. Този човек може вече да е направил много изследвания и експерименти, за да разбере безпокойството си, така че чуването на добронамерени предложения може да се почувства като допълнителна тежест.

Ако този човек е преживял инвалидизиращите ефекти на безпокойството, напомнете си, че той е силен и смел да се изправи срещу толкова, колкото го правят. Празнувайте личните победи, когато знаете, че са направили нещо особено трудно.

3. Нека тревогата бъде

Може да изглежда контраинтуитивно, но им кажете, че могат да се тревожат за вас, че разбирате, че тревожността не е нещо, което те избират, и че няма да се опитвате да ги разубедите от чувствата им.

4. Попитайте от какво имат нужда

Различните хора имат различни начини за справяне с безпокойството. Медитацията и дихателните упражнения, например, са полезни за много хора, но те може да не са полезни за този човек. Някои хора с тревожност трябва да правят нещо активно, като бягане или аеробика. Попитайте какво работи за тях и как можете да им помогнете.

5. Правете им компания

Опитът да получите правилната подкрепа може да се почувства непосилно. Някой може да опита различни уроци по движение, терапии, лекари или практики за медитация. Предложете да се присъедините към тях, тъй като може да бъде по-малко плашещо да опитате нещо ново, ако имат компания.

6. Разберете, че безпокойството изглежда различно за всеки

Тревожността може да се прояви като силна умора, но може да причини и безсъние. Може да се преживее като безпокойство, възбуда или неспособност за концентрация. Може да предизвика раздразнителност за някои и ирационални страхове за други. Безпокойството може да се изпита и като плашещи болки в гърдите и неприятно мускулно напрежение. Кажете им, че ви е грижа и искате да знаете за техните симптоми на тревожност.

7. Настанявайте се редовно

Ако този човек изглежда разтревожен, когато сте заедно, попитайте го как се чувства. Това им позволява да знаят, че винаги имате място за тяхното безпокойство - не е необходимо да се избягва и те не са бреме. Попитайте дали можете да направите нещо, но не забравяйте, че понякога по време на паника може да им е трудно да разберат какво би помогнало. Ако не са сигурни, може да предложите да отидете на тихо място заедно или да се разходите.

8. Бъдете наясно с влиянието си

Безпокойството може да бъде вътрешен тормоз: може да убеди хората, че са бреме за другите. Направете съзнателно усилие да успокоите разтревожения човек. Едно просто „Обичам да прекарвам време с теб“ може да означава много. Ако ще закъснеете, уведомете ги. Или ако нямате време да отговорите на имейл или текстово съобщение, дайте кратко обяснение, така че този човек да не се притеснява.

9. Спазвайте собствените си граници

Погрижете се и за себе си. Този човек вероятно ще се почувства виновен, ако смята, че тревогата му ви пречи да правите това, което искате. Така че, не го позволявайте. Направете това, което искате да направите, и им кажете, че могат да ви се доверят да се погрижите за вашите социални и емоционални нужди. Когато те искат повече, отколкото трябва да дадете, уведомете ги. "Обичам те. Не мога да говоря сега, но нека имаме виртуална среща на кафе в 2 утре.

Каква е връзката между травмата и тревожността и защо е толкова важно да я знаем?

Какво да не правите, когато някой има пристъп на тревожност

Да бъдеш до някого по време на пристъп на тревожност означава да предлагаш подкрепа по спокоен и неосъждащ начин. Става въпрос за изслушване, осигуряване на място, когато е необходимо, и избягване на действия, които могат да влошат тревожността им.

1. Избягвайте да минимизирате чувствата им

Да кажете на някого, че страхът му е ирационален или че реагира прекалено, отхвърля опита му. Избягвайте изявления като „Просто се отпуснете“ или „Няма за какво да се тревожите“, тъй като те могат да се почувстват омаловажени.

2. Не ги принуждавайте да се изправят директно срещу страховете си

Докато терапията с експозиция е законно лечение на тревожност, тя трябва да се извършва само под ръководството на професионалист. Натискането на някого да се изправи пред страховете си по време на тревожна атака може да засили дистреса му.

3. Избягвайте да изразявате разочарование или нетърпение

Разбираемо е да се чувствате безпомощни, но показването на разочарование или раздразнение може да увеличи безпокойството на човека.

4. Не очаквайте незабавни резултати от успокоението

Въпреки че е естествено да искате да уверите някого, че е добре, възстановяването от пристъп на тревожност отнема време.

5. Опитайте се да не ги претоварвате с въпроси или решения

Бомбардирането на някого с въпроси за това от какво има нужда или предлагането на множество предложения за успокояване може да бъде непосилно. Поддържайте нещата прости и им дайте пространство да изразят това, което може да им бъде полезно.

6. Не правете предположения от какво имат нужда

Опитът на всеки човек с тревожност е различен, така че попитайте как можете да помогнете и изслушайте отговора им.

7. Не ги игнорирайте и не ги оставяйте сами, освен ако не са поискали място

Пълното оттегляне на подкрепа може да ги накара да се почувстват изолирани или изоставени, особено ако не са изрично поискали да бъдат оставени на мира. Ако не сте сигурни, добре е да попитате: „Искате ли малко място или искате да остана тук с вас?“

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес