Каква е връзката между травмата и тревожността и защо е толкова важно да я знаем?

1728
Каква е връзката между травмата и тревожността и защо е толкова важно да я знаем?
Снимка: iStock

Травмата и тревожността са тясно свързани. Травматичните преживявания могат да задържат мозъка ви в режим на оцеляване, винаги нащрек и в очакване.

Травмата възниква, когато сте част от или свидетел на негативно преживяване, което преодолява реакцията ви на стрес и психологическата ви способност да се справите. Войни, природни бедствия, малтретиране, свидетелство за смърт и животозастрашаващи инциденти са примери за ситуации, които могат да причинят травма.

Има ли връзка между тревожността и задушаването?

След травматично събитие е естествено да преминете през набор от емоции, включително гняв, вина, тъга и объркване. Тези чувства зависят от естеството на вашето преживяване, колко тясно сте били въвлечени и как обстоятелствата са свързани с вашата вътрешна система от вярвания.

Във всички теми на травма, тревожността е често срещан симптом поради ролята си във вашата реакция на стрес, известна също като вашата реакция „бий се, бягай или замръзни“.

Как травмата причинява безпокойство

Травмата е негативно преживяване, което е обезпокоително и тревожно. Това естествено води до мисли и чувства, които също са негативни по природа, като тъга, гняв или страх.

Когато сте преживели нещо травматично, опасението, че ще се случи отново и повторното преживяване на дистрес може да доведе до безпокойство.

Връзката между травмата и безпокойството обаче е по-дълбока от причината и следствието. Безпокойството по своята същност не е лошо. Това е част от реакцията на тялото ви на стрес, която е каскада от физиологични процеси, които се случват, когато мозъкът ви възприеме предизвикателство.

Временната тревожност е част от повишената бдителност и осъзнатост. Знаете, че предстоят трудности и ги очаквате.

При типична реакция на стрес тревожността изчезва, когато възприеманата заплаха изчезне. Но естеството на травмата може да попречи на тревожността да отшуми. Травмата е състояние на психологическо претоварване. Може да причини трайни структурни и химични промени в мозъка ви, които ви държат заключени в режим „борба, бягство или замръзване“.

Постоянното безпокойство от спомена за травмата е само половината от уравнението. Промените в мозъка от травматични преживявания също могат да повлияят на това как мозъкът ви разпознава заплахи.

Изследванията показват, че травмата пречи на амигдалата, която е структурата в мозъка, отговорна за стартирането на режима на оцеляване, да прави разлика между настоящи и минали заплахи. Това означава, че напомнянията за минала травма могат да създадат същото ниво на тревожност, както ако травмата се случва в момента.

Винаги ли тревожността след травма е посттравматично стресово разстройство

Можете да изпитате тревожност след травма, без да отговаряте на диагностичните критерии за посттравматично стресово разстройство (ПТСР) или друго тревожно разстройство.

Постоянната тревожност от травма може да бъде достатъчно тежка, за да доведе до тревожни разстройства като посттравматично стресово разстройство, но само малка част от хората, живеещи с травма, продължават да развиват посттравматично стресово разстройство.

Лекарите диагностицират тревожни разстройства от травма, когато симптомите са постоянни и широко разпространени и причиняват значително увреждане в ежедневието.

Симптоми на тревожност, свързана с травма

Тревожността от травма може да изглежда различно от един човек на друг. Тя може да варира по тежест и не всеки изпитва всеки тип симптом.

Възможно е например да имате един или два основни симптома - като тези, наблюдавани при посттравматично стресово разстройство - но да не отговаряте на критериите за тази диагноза.

Примери за симптоми на тревожност, свързани с травма, включват:

избягване на хора, места и неща, които ви напомнят за травматичното преживяване

повторно преживяване на събитието чрез кошмари или ретроспекции

натрапчиви спомени

непрекъснато мислене за случилото се

чувство постоянно на ръба, напрегнати или свръхбдителни

повишен пулс, изпотяване или недостиг на въздух, когато мислите за травматичното преживяване

паническа атака

затруднено заспиване

проблеми с концентрацията

постоянно безпокойство или чувство на страх

гадене

главоболие

хронични болки

често плаче

Как се справяте с тревожността от травма

Безпокойството от травма е второстепенно за вашето преживяване. Това означава, че преодоляването на травмата е от ключово значение за лечението на вашите чувства на тревожност.

За повечето хора ефектите от травмата – като повишена тревожност – изчезват с времето. Колко време е много индивидуално. Може да отнеме седмици, месеци или дори години. По време на възстановяване стратегиите за справяне с безпокойството могат да помогнат за облекчение.

Лечение на травма и тревожност

Не всеки се нуждае от лечение на травма и безпокойство, но винаги е добре да говорите със специалист по психично здраве за това, което изпитвате. Ако симптомите ви пречат да извършвате ежедневните си дейности, добра идея е да потърсите помощ от експерт.

Работата с терапевт може да ви помогне да обработите това, през което сте преминали. Дори и да не живеете с разстройство, свързано с травма, терапията може да ви помогне да се възстановите от травматичното си преживяване по-рано.

Ако живеете с разстройство, свързано с травма като посттравматично стресово разстройство, специфични психотерапевтични подходи и лекарства може да са част от официалния ви план за лечение.

Специалистите по психично здраве обикновено лекуват травми с когнитивно-поведенческа терапия (CBT). Тези подходи се фокусират върху преструктуриране на безполезни мисловни и поведенчески модели, като същевременно постепенно осигуряват безопасно, пресметнато излагане на тригерите на тревожност и други изтощителни емоции.

Общите CBT подходи в терапията на травма включват:

терапия с продължителна експозиция

терапия за когнитивна обработка

насочена към травма CBT

групова терапия

Вашият специалист по психично здраве може да предложи антидепресанти, сънотворни или лекарства против тревожност заедно с други лекарства, за да ви помогне да се справите с всякакви незабавни увреждащи или тревожни симптоми.

Здравословни стратегии за справяне с тревожността и депресията

Травмата и безпокойството са свързани чрез вашата естествена реакция на стрес, както и чрез промени в мозъчната структура и функция, които настъпват след преживяване на травма.

Въпреки че много хора не се нуждаят от лечение, за да се справят с тревожността, свързана с травма, разговорът със специалист по психично здраве може да помогне за възстановяването.

Официално лечение с психотерапия и лекарства може да е необходимо, когато тревожността от травма причинява тревожно разстройство като посттравматично стресово разстройство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com