Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

2061
Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли
Снимка: iStock

Няма универсален отговор на въпроса как да се отървем от стреса и тревожните мисли. Може би тичането, физическите упражнения или домакинската работа могат да ви помогнат да изместите фокуса си. Всеки има свои собствени инструменти, най-важното е да ги разпознае и да се научи да ги прилага в ежедневието.

Треньорът Алена Путинцева смята, че духовните практики са важна точка по пътя към вътрешното равновесие.

Любимите ми практики идват от йогийската система на познание. Чрез определени телесни и духовни упражнения йога укрепва състоянието на доверие в себе си, учи на приемане на реалността и разпознаване на истинските желания и нужди, помага за хармонизиране на ума и сърцето. Предлагаме ви списък с прости и ефективни упражнения:

7 лесни техники за успокояване на нервите

1. Дихателни практики

Те са насочени към забавяне на дишането, охлаждане на вътрешния ви огън и отпускане. Те са добри, защото могат да се правят навсякъде: не отнемат много време, имат бърз ефект, успокояват ума, обогатяват тялото с кислород и го изпълват с жизнена енергия.

Една такава практика: заемете удобно положение, легнало или седнало, с изправен гръбначен стълб, съсредоточете се върху самото дишане. Дишайте през носа. Поставете ръцете си на корема, като дишате "в корема" (диафрагмено дишане). Наблюдавайте вдишването и издишването, усещайте как въздухът преминава през носа ви, как изпълва белите ви дробове, как коремът ви се закръгля при вдишването и се сплесква при издишването.

Ако забележите, че мислите ви са се отдалечили, не се притеснявайте, а просто върнете вниманието си към дишането. Правете практиката от 3 до 15 минути и ще усетите, че мислите намаляват, настъпва вътрешна тишина и спокойствие. Редовното практикуване на съзнателно дишане бързо ще ви върне чувството за емоционална стабилност и умствена яснота.

2. Практики за фокусиране на вниманието

Например: пуснете си приятна релаксираща музика. Седнете с равен гръб, като преди това сте поставили свещ пред себе си, така че пламъкът да е на нивото на очите. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания, при издишването отпуснете тялото си колкото можете повече, като запазите гръбнака си изправен. Съсредоточете погледа си върху пламъка на свещта, наблюдавайте го, след известно време погледът ще започне да се разсейва. Разгледайте всички детайли: цвят, форма, танц на пламъка, интензивност.

В някакъв момент затворете очи и задръжте танцуващия пламък на свещта с вътрешния си поглед, опитайте се да възпроизведете всички детайли. Когато приключите практиката, останете една минута със затворени очи и просто наблюдавайте усещанията на тялото, емоциите и мислите. Поемете дълбоко дъх, на издишване внимателно отворете очи, усмихнете се на себе си и на всичко около вас.

Непосредствено след тази практика можете да използвате практиката на мълчанието "Мауна": опитайте се да не говорите в продължение на половин час. Дори и да ви се иска много - бъдете тихи.

Страхотни техники за успокояване на ума

3. Практики за развитие на наблюдателността

Например внимателна разходка. Излезте навън, за предпочитане сред природата, и се разходете сами в продължение на поне 30 минути. Основната задача е наблюдението. Забелязвайте природата, сградите, минувачите, някои дребни детайли и големи предмети, облаците, вятъра, превключете вниманието си към вътрешното си състояние.

В края на разходката си отговорете на въпроса: "Какви нови неща открих, научих за себе си, за света?". А след това внимателно, вече в спокойно състояние, се върнете към работата и задълженията си. Обърнете внимание как ще се промени възприемането на задачите ви - ще бъдете изпълнени с конструктивни идеи и енергия за действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com