Как да стабилизираме имунната си система в сезона на настинките?

5388
Как да стабилизираме имунната си система в сезона на настинките?
Снимка: iStock

Капризите на времето са целогодишни и се изразяват в бързи и значителни промени в приземната температура. Тези аномалии зачестяват по време на преходните сезони и са предпоставка за настинки, особено ако имунната система е била отслабена и не е в състояние да възпира нашествието на микробите в организма. Въпросът е може ли имунната система да бъде подготвена за такива стресови въздействия и как това да стане?

Ето няколко съвета по въпроса

Първо, целогодишно поддържане на добър физически тонус: като се започне от всекидневна, интензивна разходка на открито на разстояние около 5 км, премине се през гимнастически упражнения, каране на колело/ски и се стигне до фитнес или/и системно практикуване на даден спорт на аматьорски начала. Разбира се, постигането на нужния ефект е свързано с възстановяването на тялото чрез поне 7 часов сън. Добавянето на сутрешен контрастен душ също не е за пренебрегване. Разбира се, всичко това добива смисъл ако е налице здравословен хранителен режим.

Кой би предположил, че този зеленчук е толкова полезен

Второ, избор на подходящи дрехи, такива, които при срив на външната температура, да задържат достатъчно топлинна енергия за нормално функциониране на имунната система. Същевременно, дрехите не трябва да позволяват бързо дехидратиране и трябва да предпазват от силни ветрове.

Трето, използване на етерични масла за инхалиране или в аромалампа, при което се възпира проникването на вируси през дихателните пътища. Препоръчителни са етеричните масла от: мащерка, чаено дърво, тамян, бор и салвия, като използването им не трябва да бъде едновременно.

Четвърто, използване на билки както за превенция, така и като лечебно средство. Особено лековита комбинация се оказва сместа от: мащерка, иглика, листа от диви ягоди, глог, шипка, цвят бъз, лайка, борови връхчета + манов мед. Ефективността на такъв чай зависи съществено от начина на приготвянето му – сместа трябва да ври 5 – 6 минути на „тих“ огън, след което се запарва 15 минути и се прецежда.

Хората с тази кръвна група са с най-слаб имунитет

Пето, добавяне към менюто на различни видове есенни крем супи (тиквена, лещена, от печени чушки и домати, нахутена, морковена), които са естествен източник на витамини и микроелементи. Освен това, тези супи стимулират по-интензивното отделяне на хормони, с което имунната система се оказва по-подготвена да отблъсне вирусното нашествие.

Шесто – добавяне към гозбите/супите на най-различни индийски подправки: куркума, джинджифил, карамфил, черен пипер, канела, кардамон, люти чушлета… Тези подправки повишават енергийното ниво на организма, атакуват проникналите в него вируси и бактерии и подобряват общото състояние.

Седмо, ежеседмично къпане в минерална вода, (за предпочитане да е след сауна) – процедури с оздравителен и превантивен ефект, тъй като в минералната вода се съдържа цяла гама от безценни елементи (цинк, магнезий, сяра, калций, калий, желязо), които дифундират през кожата в тялото и го защищават от болестотворни микроорганизми, а освен това отпускат мускулната и костната системи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com