Как да засеем киви у дома?

14657
Как да засеем киви у дома?
Снимка: iStock/Guliver

Ароматното и вкусно киви е идеална съставка на плодовите салати, както и добавка към различни здравословни закуски. То е пълно с витамини и ухае невероятно освежаващо. Кивито зарежда с енергия, подпомага лесното храносмилане, ценно е при сърдечни заболявания и също ни дарява с изобилие от диетични фибри.

Кивито е сочно и помага за хидратацията на тялото. Освен това е диетична храна и забързва метаболизма. 1-2 плодчета киви могат да ви освежат и отпуснат при оплаквания като главоболие и дискомфорт, причинен от повече алкохол. Дори е и от плодовете, които разреждат кръвта.

7 ползи за здравето от кивито

Киви са малки плодове, които излъчват приятен аромат и много ползи за здравето. Зелената им плът е сладка и остра. Освен това кивито е ...

Въпреки че расте в по-топлите страни, може да се види и в южните части на нашата страна.

Киви можете да си засеете и у дома, като за целта първо трябва да се сдобиете с добре узрял и напълно здрав плод. Преди да започнете засяване на растението, трябва да се уверите, че разполагате с подходящите условия у дома. За целта ви е необходима топла и много слънчева стая. А самото растение трябва да позиционирате до прозореца. Най-благоприятният период за засяване на киви е в началото на пролетта.

Ако горните условия са налице и вече разполагате с чудесен и зрял плод, можете да преминете към същината.

За целта плодът се надребнява на не много малки части, а от вътрешната част, където са семенцата, се прави като пюре. То се слага в чаша с вода, и от него се избират единствено семки, които остават на повърхността на течността.

След като се заделят, те се разполагат върху памучен плат за 3 часа. После се увиват с увиват с памук от аптеката и се прехвърлят дълбок съд. Например купа.

Кои стайни растения носят късмет

Съществуват много поверия за енергията, която носят стайните растения. Добре е да ги познавате, когато купувате цвете за дома си или по...

Трябва да им се капне и малко топличка водичка. Течността трябва единствено да навлажни памука, няма нужда да е повече. Съдът се завива с друг памучен плат отгоре.

В този вид купата се позиционира на слънчево и топло място за около седмица, като вечер съдържанието на съда може да се открива. Но сутринта трябва да се капва още вода и пак да се завива. След седмица или малко повече семената започва да образуват кълнове.

Идва ред и на тяхното засяване. В избраната саксия се редят малки керемидени парченца, засипани със специална почва за цитрусови растения. В този си вид съдът се слага на водна баня, а след това се правят отвори в почвата, за да могат да се положат семената. Всеки отвор трябва да е дълбок не повече от 1 см, като в него се слага до 3 покълнали семки.

Дупчиците се запълват леко с пръст, която малко се навлажнява, след което съдът пак се завива с кърпата и се оставя на избраното слънчево място. До броени дни ще се покажат първите млади растения.

През горещите дни кивито се пулверизира, а заедно с това се напоява до два пъти в седмицата, докато в студените дни поливането може да е и само веднъж на две седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com