Кои са билковите запарки, подходящи за вашата възраст?

9547
Кои са билковите запарки, подходящи за вашата възраст?
Снимка: Pexels

С течение на времето придобиваме смирение, мъдрост и се научаваме да черпим от това, което лекува, без да причиняваме вреда на тялото. Това е основното предимство на билките. Понякога трябва да чакате по-дълго за тяхното въздействие, но при билките страничните ефекти са в пъти по-малко, отколкото при лекарствата. Към какви билкови запарки трябва да се насочите в зряла възраст?

Днес е все по-трудно да се намери напълно здрав човек, особено при възрастните хора, така че идеите за консумация на билки – особено ако планираме да ги пием редовно – трябва да се обсъдят с лекуващия лекар. Въпреки че при тях страничните ефекти се забелязват много по-рядко (отколкото след лекарства), те не са изключени. Билките могат да взаимодействат както с други билки, така и с лекарства. Обсъдете редовното пиене на билки с доверен медицински специалист. 

Билки за по-добра работа на мозъка

Корен от женшен

Женшенът подпомага имунната система и умственото представяне. Консумирана редовно, тя засилва устойчивостта на организма към стрес и инфекции. Има витализиращи, енергизиращи, антиоксидантни, противоракови и антидиабетни свойства.

Не може обаче да се консумира без лекарска консултация, ако възрастният има проблеми с хипертония или други кардиологични заболявания.

Как да приготвим запарка от женшен?

Просто залейте една чаена лъжичка от билката с чаша вряла вода и оставете да се запари за четвърт час, покрита. След прецеждане и охлаждане е готова за консумация.

Маточина

Всеки се нуждае от помощ понякога, за да тушира ​​екстремните емоции и да облекчи напрежението. Отличен, естествен антидот срещу стреса и излишните стимули, нахлули в ежедневието ни, е редовното пиене на запарка от маточина.

Маточината не само успокоява. Тя има благоприятен ефект върху когнитивните способности. Когато се консумира редовно, подобрява паметта и концентрацията. Учените изучават ефектите й върху инхибирането на деменцията при възрастните хора. 
Маточината има силни антиоксидантни свойства. Потискайки токсичните ефекти на свободните радикали, тя забавя процесите на стареене на клетките, не само на кожата, но и на мозъка.

Как да приготвим запарка от маточина?

Залейте една супена лъжица от билката с чаша вряла вода и оставете да се запари за четвърт час, покрита. След прецеждане и охлаждане е готова за пиене.

Тези билки намаляват холестерола и прочистват черния дроб

Гинко билоба

Гинко билобата помага за успокояване на много заболявания, пред които са изправени възрастните хора. Препоръчва се за хора, страдащи от деменция и болест на Алцхаймер. Подобрява паметта и интелектуалното представяне. Облекчава световъртежа и шума в ушите. Забавя процесите на стареене, укрепва нервната и кръвоносната система. Предпазва от развитието на атеросклероза и нейното обостряне. Стимулира прочистването от токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти. Предпазва от неопластични заболявания.

Гинко билоба не се препоръчва за хора с проблеми със съсирването на кръвта и тези, които приемат антикоагуланти.

Как да приготвим запарка от гинко билоба?

Залейте една чаена лъжичка от билката с чаша вряла вода и оставете да се запари, покрита, за около 20 минути. След прецеждане и охлаждане е готова за консумация.

Тези билки са най-добрият лек при 100 болести

Бял трън

При лечение на много заболявания възрастните хора са принудени да приемат различни лекарства. Всяко едно от тях обаче натоварва черния дроб. Няма по-добра подкрепа за черния дроб от билката бял трън, която насърчава регенерацията и прочистването на клетките.

Бял трън може да се консумира сух, самостоятелно или като добавка към кисело мляко, каша или салата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 чаени лъжички зърна или млечен трън на прах. Ако се консумира в повече, може да причини диария.

Можете да приготвите и запарка от бял трън. За целта е най-добре да използвате прясно смлени семена. Залейте една чаена лъжичка с чаша вряла вода и оставете настрана за четвърт час. Пийте след охлаждане, за предпочитане два пъти на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нямате енергия сутрин: С тези 5 навика бързо ще промените това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com