Кои са най-богатите на витамин C храни?

4526
Кои са най-богатите на витамин C храни?
Снимка: iStock/Guliver

Най-мощният източник на естествен витамин С: 100 г плод осигурява повече от 5300 мг аскорбинова киселина, което е повече от 3000% от дневната нужда.

Сливата какаду (Terminalia ferdinandiana) е малък бледозелен плод с дължина 1,5-2 см, с твърда сърцевина в средата, среща се в открити евкалиптови гори в Северна Австралия. Има влакнеста структура, има кисел и горчив вкус и се използва под формата на конфитюри, консерви, сосове и сокове. Това е нискокалоричен плод, богат на хранителни вещества, фибри, витамини и минерали.

Сливата Какаду съдържа 6 пъти повече полифеноли и има 13 пъти по-голяма антиоксидантна активност от боровинките. Тя е най-богатият източник на елагова киселина, полифенол с доказано противовъзпалително действие. В алтернативната медицина се използва за лечение на настинки, грип и главоболие.

Сливата какаду се използва в много подхранващи кремове и маски за лице: предотвратява стареенето на кожата, придава й естествен блясък, помага за премахване на бактериите, причиняващи акне по лицето, използва се за заздравяване на рани и циреи, помага при псориазис.

6-те витамина в храната, които потискат високото кръвно налягане

Ацерола

Истински суперплод поради впечатляващото си богатство на витамин С: 100 г зрънце съдържа 2850 мг, което е 40 пъти повече от съдържанието му в портокалите или кивито.

Ацерола е червено зрънце, визуално близко до череша. „Health Shrub“ расте в тропическите гори на Амазонка, Западна Индия и Перу и се използва от хиляди години заради ползите за здравето. Той е мощен антиоксидант, който може ефективно да се бори със свободните радикали, ограничавайки тяхното възпроизводство и техните ефекти.

С настъпването на зимата, в периоди на стрес или преумора, ацерола може да се използва, тъй като допринася за нормалното функциониране на имунната система. Ацерола е ефективна в борбата със затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания, блокира окисляването на лошия холестерол и помага за ограничаване образуването на висцерални мазнини.

Ето как да си набавите едни от най-необходимите вещества само чрез храната

Плодове от шипка

100 г сушени плодове съдържат 650 мг витамин С, което е приблизително 18 дневни дози, 10 пъти повече от касис и 50 пъти повече от лимон.

Шипката (Rosa majalis) или дивата роза е храстовидно бодливо растение от семейство Розоцветни. В медицината се използват плодове - тъмночервени или жълти плодове с овална форма с дължина до 3 см. Имат сладко-кисел вкус поради високото съдържание на витамин С, галактоза и фруктоза. Шипките имат висока биологична активност и лечебни свойства.

Приемът на шипка на прах намалява количеството на "лошия" холестерол, помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, нормализира систоличното (горно) налягане и е ефективен в борбата с диабет тип 2. Благодарение на мастната киселина GOPO, която инхибира производството на ензими, разграждащи хрущяла, приемът на добавки с шипка намалява болката и подобрява подвижността на ставите.

Шипката ускорява метаболизма, изгаря мазнините, премахва токсините и активира метаболизма на мазнините. Това е естествено слабително средство, стимулира храносмилането, подобрява дейността на червата, премахва запека, използва се като жлъчегонно средство при холецистит и хепатохолецистит.

Храни, които трябва да ядем всеки ден, но често ги пропускаме

Благодарение на съдържащите се в растението витамини, флавоноиди, фитостирени, незаменими мастни киселини и други полезни микроелементи, то предотвратява развитието на заболявания, свързани с възрастта.

Чили

Един от мощните източници на витамин С: 100 г неузрели плодове съдържат 641 мг от това хранително вещество, което е 7 пъти повече от дневната доза за организма, в зряло червено чили концентрацията му е 382 мг.

Лютият червен пипер е плодът на многогодишен подхраст от семейство Solanaceae. Родината му е Мексико и Южна Америка, името в превод от езика на ацтеките означава „червено“.

Лютият пипер е популярна пикантна подправка, широко използвана в кулинарията. Капсаицинът, вещество с противовъзпалително и мощно антибактериално действие, придава силна острота на пипера. Той е в състояние да намали болката и активира процесите на изгаряне на мазнини в тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com