Коя е природната панацея срещу махмурлук?

4338
Коя е природната панацея срещу махмурлук?
Снимка: iStock

Екстрактите от някои растения могат да облекчат неразположението, свързано с прекомерната консумация на алкохолни напитки, познато под името махмурлук, откриха германски учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, съобщава MedicalXpress .

Те провели експеримент с 214 души на възраст от 18 до 65 години, които разделили в три групи. 45 минути преди пиене и веднага след консумация на доброволците дали да изпият специален разтвор. В първия случай той включваше екстракти от корен от джинджифил, череша от Барбадос, кактус, гинко билоба, върба, магнезий, калий, натриев бикарбонат, цинк, рибофлавин, тиамин и фолиева киселина, както и стевиолови гликозиди и инулин. Втората група получила добавката без растителни екстракти, а при третата се залагало на плацебо ефект, предаде БГНЕС.

Зелевият сок - чудодейни качества и свойства

След дългата серия от празници е време за възстановяване и изтрезняване, и то експресно, защото само след няколко дни Ивановците и Йорд...

Участниците в проучването пиели алкохол в продължение на четири часа. Преди и след употребата му, а също и след 12 часа, от тях били вземани проби от кръв и урина и е измервано кръвното налягане. От доброволците също така събирали данни за състоянието им на следващия ден.

Резултатите от експеримента показали, че при всички групи интензивността на симптомите на махмурлук е различна. Тези, които получиха добавките с растителни екстракти, витамини и минерали, се чувствали най-добре. В сравнение с участниците, при които било заложено на плацебо ефект, , първата група намалява главоболието с 34%, гаденето с 42%, чувството за безразличие с 27%, безпокойството с 41%. Втората група не забеляза значителни подобрения.

Според учените този ефект е бил предизвикан от полифеноли и флавоноиди, съдържащи се в растенията. Какви точно механизми са оказали такова въздействие върху благосъстоянието на участниците, предстои да се види.

Изследователите са забелязали, че витамините и минералите сами не помагат на хората да се справят с махмурлука. Това поставя под въпрос вярата, че симптомите му се дължат на дехидратация и електролитен дисбаланс. Освен това получените данни показват, че алкохолът не винаги води до значителна загуба на течности в организма.

Изпитани рецепти срещу махмурлук

С оглед на предстоящите празници е добре да се подготвим и за алкохолните предизвикателства, които ни предстоят. Ето какво съветват спе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com