Лекар каза как най-лесно да се справим с подутия корем

2728
Лекар каза как най-лесно да се справим с подутия корем
Снимка: unknownuserpanama / Pixabay

Подутият корем може да бъде причинен от дисбаланс в чревната флора, бактерии и други микроорганизми, които живеят в червата и помагат за смилането на храната.

Има няколко често срещани възможни причини за подуване на корема: твърде много газове или проблеми с движението на газове, чревна дисфункция, ПМС или хранителна непоносимост, казва д-р Ашкан Фархади, гастроентеролог в медицински център MemorialCare Orange Coast в Калифорния.

Той дава някои съвети за временно подуване на корема:

Ходене

Ходенето може да помогне при подуване на корема, защото стимулира храносмилателната система да започне да работи, а изследванията показват също, че хората, които спортуват редовно, са по-малко склонни да имат газове в червата си, отколкото тези, които не спортуват.

Солена баня

Солта се използва за облекчаване на стреса, който често засяга червата и може да забави мускулните контракции, така че ваната ще помогне на тялото да се отърве от храната в червата, казва Фархади.

Как да се пазим по време на гръмотевична буря?

Храносмилателни ензими или пробиотици

Подуването може също да бъде свързано с дисбаланс в чревната флора, бактерии и други микроорганизми, които живеят в червата и помагат за храносмилането, а понякога и хранителни добавки като храносмилателни ензими, пробиотици и пребиотици.

„Изследванията свързват определени видове пробиотици с подуване на корема, така че потърсете пробиотици, които съдържат бактериите Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis Bi-07 и Lactobacillus acidophilus NCFM“, съветва Фархади за „Mind Body Green“.

Много вода

Дехидратацията причинява по-тежки изпражнения в червата, които могат да ви накарат да се почувствате подути, каза Фархади и препоръча мъжете да се пият общо около 15 чаши течност на ден, а жените около 11 чаши.

Храни, богати на фибри, но в умерени количества

Направете това и сметките за вода ще паднат двойно

Забравете за хубавата гореща вана, когато можете просто да се къпете. Това значително намалява сметката ви за вода. Можете обаче да пра...

Въпреки че повечето хора вярват, че храните, богати на фибри, са полезни за здравето, тъй като помагат за растежа на здрави бактерии, те също могат да стимулират растежа на лоши бактерии, които могат да произвеждат повече газове и да причинят подуване, обяснява д-р Фархади и препоръчва първо да се консумират по-малко фибри, а след това бавно да се увеличават, за да се постигне период на толерантност.

Как да се борим с подуването в дългосрочен план

Важно е да се обърне внимание на храненето и как се чувствате след консумация на определени храни, каза Фархади и също така съветва да избягвате суровите храни след 16:00 часа, тъй като те обикновено съдържат много фибри.

„Също така може да ви помогне да се храните по-бавно, да дъвчете добре храната и да не ядете късно през нощта“, добави той като добави, че е добре да ядете храни, които намаляват подуването, като краставици, авокадо, джинджифил и кисело мляко.

Ако подуването на корема е постоянен проблем, Фархади съветва да посетите лекар, който ще ви посъветва за специфични промени в храненето или тест за непоносимост към храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com