Лекар каза кои хора са с по-голям риск от разширени вени и увреждане на костите

2780
Лекар каза кои хора са с по-голям риск от разширени вени и увреждане на костите
Снимка: iStock

Да стоиш с глава и рамене над тълпата си има своите предимства, но тези допълнителни сантиметри могат да имат своята цена. Според ново проучване високият ръст е фундаментално свързан с редица заболявания - от разширени вени до увреждане на периферните нерви, пише „Сайънс Алерт“.

Международен екип от изследователи сравнява мерките за височина, както генетични, така и физически, с наличието на повече от хиляда признака при повече от 280 000 възрастни американци, като потвърждава подозренията, че височината е свързана с редица често срещани заболявания.

"С помощта на генетични методи открихме доказателства, че ръстът на възрастните може да окаже влияние върху над 100 клинични признака, включително няколко състояния, свързани с лоши резултати и качество на живот - периферна невропатия, увреждания на долните крайници и хронична венозна недостатъчност", казва водещият автор на изследването Сридхаран Рагаван от Регионалния медицински център на VA в Роки Маунтин, САЩ. "Стигаме до заключението, че ръстът може да е неразпознат немодифицируем рисков фактор за няколко често срещани заболявания при възрастни."

От известно време учените знаят, че високите хора са изложени на по-голям риск от различни видове рак, да не говорим за състояния като спукана аорта и белодробна емболия. Не че по-ниските хора са в много по-добро положение - при тях вероятността от коронарна болест, инсулт, чернодробни заболявания и психични разстройства е по-голяма. Не е ясно дали тези здравословни проблеми са свързани с биологията на ръста или са резултат от условията на околната среда, като например лошото хранене или вредните социално-културни влияния, които също могат да повлияят на ръста.

В този последен анализ, който надхвърля простото сравнение на измерен ръст и медицински доклади, са използвани генетични данни, свързани с клиничните досиета на повече от 200 000 бели и 50 000 чернокожи възрастни от програмата "Милион ветерани" на Министерството на ветераните на САЩ.

Използвайки метод за свързване на гени с известни функции с наличието на заболяване, екипът се опитва да съпостави хилядите генетични вариации, за които е известно, че влияят върху ръста на човека, с повече от хиляда характеристики, свързани със заболяване. Подобно сравнение е направено и въз основа на измерените височини, които са средно 176 см.

Като се има предвид, че предишни проучвания, използващи подобни методи, са разглеждали не повече от 50 признака, използвайки далеч по-малки генетични бази данни, новият анализ може да се счита за най-големия по рода си.

Яде ви се повече солена храна? Това издава здравословен проблем

Диетологът Елена Соломатина изброи възможните здравословни проблеми, за които може да говори внезапното желание за солена храна пред по...

Резултатите потвърждават предишни проучвания, според които на по-високите хора им е по-лесно, когато става въпрос за сърдечносъдови заболявания като хипертония, хиперлипидемия и коронарна болест на сърцето, за сметка на по-голямата им склонност към предсърдно мъждене и разширени вени. Те добавят и още няколко заболявания към списъка с рискове, включително инфекции на кожата и костите, както и вид увреждане на нервите на крайниците, наречено периферна невропатия.

Благодарение на факта, че извадката е била толкова голяма, екипът е установил и каква роля може да играе полът, като астмата и неспецифичните нарушения на периферните нерви са свързани с повишен ръст при жените, но не и при мъжете.

Допълнителни проучвания биха могли да помогнат за изясняване на причинно-следствените връзки, като идентифицират основните биохимични процеси или посочат начина, по който физическите размери се отразяват на функционалността на нашето тяло.

Не можем да направим много за височината си, но знанието за връзката ѝ със здравето ни може поне да ни помогне да останем бдителни за нещата, за които можем да направим нещо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com