Лекар посочи здравословните алтернативи на бялата захар

7968
Лекар посочи здравословните алтернативи на бялата захар
Снимка: iStock/Guliver

В стремежа си към по-здравословни хранителни навици много хора търсят алтернативи на бялата захар, която е известна с високото си съдържание на калории и потенциалното си отрицателно въздействие върху здравето. За щастие има няколко естествени и хранителни заместители, които могат да задоволят желанието ви за сладко, без да нарушават вашето благосъстояние.

Мед

Многофункционален подсладител, медът е богат на антиоксиданти и има потенциални антибактериални свойства. Неговият специфичен вкус може да подобри напитките, печените изделия и дресингите.

Кленов сироп

Извлечен от кленови дървета, този сироп предлага уникален вкусов профил и основни минерали като манган и цинк. Той може да се капне върху палачинки, кисело мляко или да се използва при готвене и печене.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете колбаси

Кокосова захар

Тази алтернатива с нисък гликемичен индекс, получена от сока на кокосови палми, осигурява основни хранителни вещества като желязо, цинк и калий. Тя има карамелен вкус и може да се замени 1:1 с бяла захар.

Стевия

Подсладител на растителна основа с нула калории, стевията е изключително сладка, така че малко количество е много полезно. Предлага се в течна или прахообразна форма и може да се използва в напитки и рецепти.

Нектар от агаве

Този сироп, извлечен от растението агаве, има нисък гликемичен индекс и е по-сладък от захарта. Той е идеален за напитки, сосове и сурови десерти.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете смокини

Подсладител от плод на монах

Този естествен подсладител, извлечен от плодовете на монаха, няма калории и не влияе на нивата на кръвната захар. Предлага се под формата на гранули или прах и може да се използва в различни рецепти.

Сироп от кафяв ориз

Този гъст сироп, произведен от кафяв ориз, е добър източник на сложни въглехидрати. Той е по-малко сладък от захарта, което го прави подходящ за рецепти, изискващи деликатна сладост.

Ксилитол

Захарен алкохол, получен от растения, има сладост, подобна на тази на захарта, но с по-малко калории. Обикновено се използва в дъвки без захар, бонбони и печени изделия.

Когато използвате тези алтернативи, е важно да помните, че те имат различни вкусове и различни нива на сладост. Възможно е да се наложи да експериментирате, за да откриете идеалното съчетание за вашите вкусови предпочитания и рецепти. Освен това, въпреки че тези алтернативи предлагат потенциални ползи за здравето, умереността е от ключово значение, тъй като прекомерната консумация на всеки подсладител все пак може да допринесе за здравословни проблеми. Винаги се консултирайте с медицински специалист, особено ако имате специфични диетични нужди или здравословно състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com