Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете колбаси

46207
Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете колбаси
Снимка: iStock/Guliver

Колбасите са неизменна част от диетата на много от нас. Но не само диабетиците трябва да си зададат въпроса как тяхната консумация се отразява на нивата на кръвната захар. Руският кардиолог д-р Анна Кореневич дава отговор на този въпрос. Според нея консумацията на тази храна повишава нивата на глюкозата в кръвта.

Защо колбасите са вредни и какъв ефект оказват върху кръвната захар?

Кардиологът назова хранителни навици, които са свързани с развитието на хипергликемия и диабет.

Д-р Кореневич отбелязва, че много хора са убедени, че диабетът се развива при тези, които ядат много захар. На практика обаче хората, които не консумират захар или сладкиши, често стават диабетици. Според лекаря много хора не осъзнават, че рафинираните въглехидрати присъстват в големи количества в диетата им.

„В 70% от случаите на диабет е виновен небалансираната диета, когато човек консумира твърде много рафинирани въглехидрати“, споделя д-р Анна Кореневич.

Кардиолог: Тези храни са по-вредни за сърцето от колбасите

Лекарят уточнява, че рафинираните въглехидрати влизат в организма от бял ориз, хлебни изделия и други продукти от пшеница, бяло брашно. Освен това, според кардиолога, консумацията на колбаси може да бъде предвестник на диабет, висока кръвна захар.

Най-често натриевият нитрит е обвиняван за това, че може да причини рак. Факт е, че в стомаха той може да се превърне в канцерогенни нитрозамини. Биохимичните трансформации обикновено изискват изпълнението на много различни условия. Въпреки това, тази теория е възможна.

Освен това коментираните храни (заедно с шунката, бекона, пастета и консервите) са преработени меса. И определено не са много полезни.

колбаси

Някои изследвания показват, че наистина има връзка между някои видове рак и консумацията на преработено месо. Освен това червеното месо (говеждо, агнешко, свинско) е по-вредно от бялото, а безопасната порция е много по-малка, отколкото бихме искали - само около 70 грама или не повече от два колбаса. Този ефект се свързва с наличието на червен пигмент в месото и вещества, образувани в месните продукти по време на термична обработка.

Коментираните продукти могат да бъдат противопоказани при пациенти със сърдечна недостатъчност, ако има много сол (натрий), с бъбречна патология, пациенти с подагра, пациенти с фенилкетонурия.

Изброените продукти трябва да бъдат изключени от диетата или да се консумират в минимално количество. От друга страна, пълнозърнестите храни, зеленчуците, ядките, свежите плодове трябва да съставляват по-голямата част от ежедневната диета. Според проучванията липсата на хранителни вещества влияе върху появата на диабет, споделя в заключение експертът.

Още: Лекар разкри по колко колбаси може да се ядат без вреда за здравето

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com