Лекар: Тези навици водят до инфаркт и атеросклероза

3737
Лекар: Тези навици водят до инфаркт и атеросклероза
Снимка: iStock

В продължение на повече от 20 години сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт и в това отношение нищо не се е променило. Въпреки че много хора твърдят, че здравето е най-важното нещо за тях, голяма част от тях повече или по-малко съзнателно пренебрегват здравословните проблеми и не се грижат за сърцето си. 

Стресът, неправилното хранене, липсата на физически упражнения или други навици могат значително да отслабят най-важния орган в тялото и да доведат до атеросклероза, инфаркт и други сърдечносъдови заболявания. Как можем да се предпазим от това? Кои навици са най-вредни за сърцето?

Лоша устна хигиена

За много хора може да е изненада, че върху функцията на сърцето и сърдечносъдовата система влияе... пренебрегването на устната хигиена! Прекалено рядкото миене на зъбите и непочистването им с конец водят до образуване на плака и размножаване на бактерии, които оказват отрицателно въздействие върху целия организъм. 

Те могат да доведат до общо възпаление, което допринася за ендотелна дисфункция и влошаване на състоянието на кръвоносните съдове. Това от своя страна увеличава риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Твърде малко сън

Отдавна не е известно, че адекватната почивка е много важна, за да може организмът да извършва множество биологични процеси и да се възстановява. Ето защо човек трябва да спи около 7-8 часа. 
Някои хора обаче имат безсънни нощи, стоят до късно пред телевизора, компютъра или телефона и понякога спят само 4-5 часа.

Струва си да се знае, че липсата на сън може да предизвика стрес в организма и да доведе до хормонални нарушения, като по този начин допринася за аритмия и други сърдечносъдови проблеми. Хората, които спят твърде малко, са с повишен риск от затлъстяване, диабет и хипертония.

Пренебрегване на хъркането

Хъркането е друг рисков фактор за сърдечни заболявания. Кардиолозите предупреждават, че то може да е признак на обструктивна сънна апнея - разстройство, което причинява внезапни скокове на кръвното налягане. Следователно това състояние може да допринесе за развитието на коронарна болест на сърцето. Ето защо хъркането не трябва да се подценява и си струва да се проверят причините за него.

Кои са най-вредните за здравето навици, които всички правим?

Липса на упражнения и затлъстяване

Един много вреден навик в 21-ви век е липсата на движение и редовни физически упражнения. Заседналият начин на живот може да повлияе негативно на нивата на мазнините и кръвната захар и да доведе до наднормено тегло и затлъстяване. Той също така насърчава посягането към нездравословни продукти, като готови храни, сладкиши, храни, богати на брашно и наситени мазнини. С течение на времето тези навици водят до сериозни сърдечносъдови проблеми. Излишните телесни мазнини произвеждат вещества, които предизвикват възпалителни процеси. 

Тогава рискът от инфаркт и инсулт се увеличава. Ето защо трябва да си осигурите редовна физическа активност, например ходене пеша, каране на колело, ролери, джогинг или плуване. Интензивността на упражненията трябва да се въвежда постепенно, тъй като усилените тренировки в началото на спортното приключение могат да доведат до аритмия и да увеличат риска от инфаркт.

Прекалено много сол и нездравословна храна

Нездравословното хранене също е вредно за сърцето и сърдечносъдовата система, особено прекомерната консумация на сол. Тя е богат източник на натрий, който е от съществено значение за правилното функциониране на организма, но в излишък има отрицателен ефект върху здравето. 

Той е отговорен за регулирането на осмотичното налягане на телесните течности, така че прекаленото му количество допринася за повишаване на кръвното налягане, задържане на вода в организма и отоци.

Препоръчителният дневен прием на натрий е около 2000 mg на ден, а това е количеството, което се съдържа в една плоска чаена лъжичка сол (5-6 g). Същевременно диетата на поляците е богата на по-големи количества сол, тъй като тя се съдържа в много продукти, например в готовите ястия, подправките, сиренето, колбасите, чипса, пръчиците и крекерите. Преработените храни трябва да се ограничават и поради съдържанието на трансмазнини, които предизвикват възпаления в организма и насърчават развитието на сърдечносъдови заболявания.

Тези ежедневни навици са ВРЕДНИ и трябва да ги премахнете спешно

Тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол

Сърдечната функция очевидно се влияе от стимулантите, които се отразяват на цялостното здраве. Пушенето на цигари допринася за сгъстяване на кръвта, ускоряване на пулса и повишаване на кръвното налягане. Следователно то насърчава развитието на атеросклероза и води до това, че до сърцето достигат по-малко кислород и хранителни вещества. 

Пушенето на една кутия цигари дневно увеличава риска от сърдечен удар цели четири пъти. Също толкова вредна е и злоупотребата с алкохол. Много хора твърдят, че алкохолните напитки понижават кръвното налягане, но за съжаление това не е напълно вярно. 

Да, алкохолът наистина предизвиква временно понижение на кръвното налягане, но след около шест часа то отново се повишава с до 7 mmHg, което продължава по-дълго време. Редовната консумация на алкохол затвърждава тази зависимост и увеличава риска от хипертония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com