Може ли диетата да облекчи хроничната болка

1173
Може ли диетата да облекчи хроничната болка
Снимка: iStock/Guliver

Ежедневието с хронична болка е физически и психически натоварващш. Докато лекарствата за болка могат да помогнат, интервенциите в начина на живот също могат да играят роля и трябва да бъдат включени в цялостен и интердисциплинарен подход за лечение на хронична болка.

Един компонент, който често се пропуска: вашата диета. Има връзка между хроничната болка и храненето, модифицируемо поведение, което според доказателствата може да ви помогне да управлявате болката. Всъщност храните, които ядете и избирате да не ядете могат да играят роля за намаляване на болката. Ето какво трябва да знаете за хроничната болка и диетата.

Разкриха тайната на хроничната болка

Разбиране на хроничната болка

Хроничната болка може да се появи във всяка част на тялото и да продължи месеци или години. Лекарите определят хроничната болка като болка, която продължава от три до шест месеца, която не е част от нормален лечебен процес.

Някои примери за хронична болка включват артрит, болка в гърба и шията, болка при рак, главоболие, болка от белези и болка в мускулите и нервите. Хроничната болка значително пречи на ежедневния живот и дейности и може да доведе до проблеми с психичното здраве като депресия и тревожност.

Намирането на основната причина за болката и справянето с нея е първата стъпка. Когато това не е възможно или отнема много време, друг подход е комбинация от лекарства, различни терапии и промени в диетата.

Хроничната болка може да бъде причинена от дълготрайни последици от наранявания и заболявания. Тези фактори причиняват промени в тялото ви, което ви прави по-чувствителни към болка. Може да почувствате болка, парене или пулсиране, когато имате хронична болка. Но не е нужно да живеете с това.

Проучване на връзката между диетата и хроничната болка

Изследванията показват, че диетата играе важна роля в програмата за управление на болката. В края на краищата, интервенциите, които се отнасят до всички аспекти на хроничната болка, включително храненето, са по-полезни от фокусирането само върху лекарства. Съществува също така връзка между хроничната болка и по-високото тегло, множество заболявания и влошено качество на диетата.

Например, ако човек има болка или намалена подвижност при ходене или стоене, това може да намали способността му да пазарува, готви и приготвя храна. Междувременно повишената изолация или депресията могат да доведат до намален хранителен прием или повишено комфортно хранене. А намалената активност и липсата на време навън може да доведе до липса на сигнали за жажда и дехидратация. И накрая, липсата на достатъчно сън поради болка може да доведе до нередовни хранителни навици.

Обратно, оптимизирането на хранителния прием може да подобри хроничната болка по редица начини. Яденето на достатъчно макронутриенти, витамини, минерали и антиоксиданти може да подобри функцията на нервната, имунната и ендокринната система - всички те играят роля в повлияването на болката.

Освен това хранителният прием помага за предотвратяване на други хронични заболявания или може да намали тежестта на съществуващите. И накрая, загубата или поддържането на тегло може да намали натоварването на ставите, намалявайки възпалението и хроничната болка.

Какво казва изследването

Съществуват многобройни проучвания, които демонстрират важната роля на диетата в лечението на хроничната болка. Хроничната болка често е резултат от постоянно провъзпалително състояние. Проучванията сочат западната диета, базирана предимно на преработено месо, сладки храни, рафинирани зърнени храни и нисък прием на плодове и зеленчуци, като основен източник на провъзпалителни свойства.

В допълнение към възпалението, ниският хранителен прием на определени микроелементи, като омега-3 мастни киселини, витамини от група В, витамин D, магнезий и цинк, се свързва с хронична невропатия и възпалителна болка. Доказано е, че добавките с тези специфични хранителни вещества облекчават болки в кръста, болки в ставите от ревматоиден артрит и мигрена. Дисбиозата на чревния микробиом или дисбалансите на „добрите“ и „лошите“ чревни бактерии могат да допринесат за синдром на раздразнените черва и хронична коремна болка. Може да има обещаваща роля за включването на повече пребиотици и пробиотици за подпомагане на управлението и предотвратяването на коремна болка.

Защо ни звънят ушите?

Появяват се нови изследвания за ефекта от диетата и облекчаването на мигренозните главоболия. В двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване, 60 пациенти, диагностицирани с хронична мигрена, са разделени на контролна група и група, приемаща добавки с омега-3 мастни киселини. След 60 дни групата на омега-3 забеляза намаляване на дните, в които са имали главоболие. По този начин увеличаването на приема на мазна риба или добавянето на омега-3 мастна киселина може да бъде полезно за предотвратяване на мигрена.

Друго малко проучване изследва ефектите от растителна диета върху управлението на хроничната мускулно-скелетна болка. Четиринадесет участници следвали растителна диета в продължение на осем седмици. В същото време участниците получиха инструкции от регистриран диетолог и физиотерапевт. Проучването заключава, че хроничната болка може да бъде успешно лекувана чрез сътрудничество на регистрирани диетолози и физиотерапевти.

Храни, които могат да помогнат за облекчаване на хроничната болка

Има ясна връзка между диетата и облекчаването на хроничната болка. От кетогенната диета до растителната диета, проучванията показват, че различните диети със сигурност могат да играят роля в управлението на болката. Ето някои храни, които да добавите към диетата си днес, за да намалите болката си.

  • Горски плодове и череши

Плодовете и черешите съдържат антиоксиданти и фитонутриенти, които се борят с възпалението и намаляват болката. Те също така съдържат антоцианини, които намаляват възпалението в тялото по същия начин, по който действат някои противовъзпалителни лекарства.

  • Мазни риби

Мазната риба като сьомга, риба тон и скумрия са отлични източници на омега-3 мастни киселини, които са мощни противовъзпалителни хранителни вещества. Омега-3 мастните киселини също намаляват мускулната болезненост и намаляват тежестта и болката при мигрена.

  • Броколи

Броколите съдържат химикал, наречен сулфорафан, който атакува химическите медиатори, които причиняват възпаление в отговор на стреса в тялото. Броколите и другите зеленчуци също съдържат антиоксиданти и фитонутриенти, които помагат за намаляване на оксидативния стрес.

  • Зехтин

Зехтинът не само е отличен източник на противовъзпалителни мононенаситени мазнини, но също така съдържа олеокантал. Олеоканталът е химикал, който действа подобно на противовъзпалителните лекарства, като блокира простагландините да достигнат до техните целеви пътища и следователно намалява възпалителните ефекти.

  • Джинджифил

Джинджифилът има болкоуспокояващ ефект чрез инхибиране на простагландините, които причиняват възпаление. Редица клинични изпитвания показват, че джинджифилът е ефективен при намаляване на забавена мускулна болка, болка от остеоартрит, хронична болка в кръста и мигрена.

  • Кисело мляко

Киселото мляко е богат източник на пробиотици, които насърчават и поддържат здрави чревни бактерии. Здравият микробиом на червата помага за намаляване на възпалението и болките в стомаха и облекчава дискомфорта от стомашно-чревни разстройства.

  • Авокадо

Авокадото е отличен източник на противовъзпалителни мононенаситени мазнини, фибри и каротеноиди. Каротеноидите са антиоксидант, който помага за намаляване на системното възпаление.

Съвети за прилагане на диетични промени

Ако искате да промените начина си на живот, за да намалите хроничната си болка, започнете с някои хранителни добавки. Например добавяйте едно по едно нещо. Малките промени правят голяма разлика и са по-устойчиви.

Добавете замразени горски плодове към смутита, кисело мляко или овесени ядки. Ако все още не сте, гответе със зехтин и се стремете да ядете мазна риба поне два пъти седмично.

Дехидратацията също може да повиши чувствителността към болка особено защото водата помага за циркулацията на хранителни вещества, които влияят на болката и заздравяването. Стремете се към два до три литра вода на ден и включете други хидратиращи храни като супа, плодове и зеленчуци. Освен това заменете рафинираните си зърнени храни с пълнозърнести и намалете приема на преработени и сладки храни, които могат да увеличат възпалението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com