Разкриха тайната на хроничната болка

2441
Разкриха тайната на хроничната болка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени от Кингс колидж (Великобритания) са установили, че имунните клетки в нервната система играят важна роля в появата на хронична болка, става ясно от статия, публикувана в изданието Cell Reports.

Изследователите са решили да изяснят защо хората изпитват хронична болка. Ефектът е известен отдавна в медицината. Хроничната болка може да трае с години, като нерядко се проявява с прекъсвания.

Откриха средство срещу хронична болка

Невробиолози от университета Дюк (САЩ) са открили при експеримент с мишки нов начин да се справят с хроничната болка. Те въвели в тясно...

Последните също могат да продължават както няколко седмици, така и няколко години, след което болката се връща. При това понякога е изключително сложно да се диагностицират нейните причини.

Новото изследване е установило, че в появата на хронична болка важна роля играят уникалните свойства на нервните клетки. Проведени опити с лабораторни мишки са установили, че някои клетки притежават генетична памет. Те се намират във възбудено състояние дори след като раната е зараснала и притежават един вид почистващ механизъм, който се изключва с определени интервали. Това обяснява прекъсванията, при които хроничната болка напуска човека.

Изследователите смятат, че главната причина за хроничната болка се крие в епигенома на клетките. Това е съвкупност от процеси, определящи работата на гените. Установено е, че някои епигенетични маркери са способни да се притаяват ида сработват периодично.

Клетките, които ги притежават, буквално помнят уврежданията в организма и напомнят на човека за тях във вид на "случайни" пристъпи. Авторите на изследването са на мнение, че откритието ще помогне да се създадат препарати срещу хронична болка.

Митове за болката

Нашите представи за това, откъде идва болката и какво означава тя, са учудващо неверни и дори вредни, пише The Conversation. Болка чув...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com