Може ли яденето на канела да помогне за контролиране на диабета?

9281
Може ли яденето на канела да помогне за контролиране на диабета?
Снимка: ExplorerBob / Pixabay

Канелата, популярна подправка, известна със своя характерен вкус и аромат, е изтъквана като потенциално естествено средство за лечение на различни здравословни състояния, включително диабет. Идеята, че канелата може да подпомогне лечението на диабета, е придобила популярност през годините, но какво всъщност казват проучванията за нейната ефективност?

Няколко проучвания са изследвали потенциалните ползи от канелата за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет. Смята се, че едно от ключовите съединения, открити в канелата, наречено канелен алдехид, играе роля за подобряване на инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата. Резултатите от тези проучвания обаче са противоречиви и са необходими допълнителни изследвания, за да се направят окончателни заключения.

Сложете щипка канела в кафето си и вижте какво ще се случи

Някои проучвания показват, че канелата може да има положително въздействие върху контрола на кръвната захар. Преглед на множество проучвания установява, че консумацията на канела е свързана със скромно намаляване на нивата на кръвната глюкоза на гладно. Ефектът обаче не е достатъчно значителен, за да замени конвенционалните лекарства за диабет или промените в начина на живот.

Друго проучване показва, че приемът на канела може да подобри гликемичния контрол при диабет тип 2. При участниците, които са консумирали екстракт от канела, се наблюдава намаляване на нивата на кръвната глюкоза на гладно и подобряване на инсулиновата чувствителност. Въпреки това извадката е била малка и са необходими по-големи проучвания, за да се потвърдят тези резултати.

От друга страна, някои проучвания не са успели да демонстрират значително въздействие на канелата върху контрола на кръвната захар. Рандомизирано контролирано проучване установи, че добавката с канела не води до значима промяна в нивата на хемоглобин А1с - ключов маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар.

8 употреби на канела, за които вероятно не сте знаели

Важно е да се отбележи, че макар канелата да дава обещаващи резултати, тя не трябва да се разглежда като самостоятелно средство за лечение на диабет. По-скоро тя може да се разглежда като допълващо допълнение към конвенционалните стратегии за управление на диабета. Промените в начина на живот, като балансирана диета, редовни физически упражнения и подходящи медикаменти, остават в основата на грижите за диабета.

Освен това приемът на канела трябва да бъде умерен и да се контролира, тъй като високите дози могат да имат неблагоприятни ефекти. Касията, най-често срещаната разновидност на канелата, съдържа съединение, наречено кумарин, което може да бъде вредно при прекомерна консумация.

Въпреки че някои проучвания показват, че канелата може да има положително въздействие върху контрола на кръвната захар при хора с диабет, доказателствата все още не са категорични. От съществено значение е да се консултирате със здравни специалисти, преди да правите значителни промени в плановете за лечение на диабета. Канелата може да се ползва като част от здравословен хранителен режим, но тя не трябва да замества стандартните медицински грижи за диабета. Продължаващите изследвания ще осигурят по-ясна представа за потенциалните ползи и ограничения на канелата при лечението на диабета.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Зодиите, които често се влюбват от пръв поглед

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com